Tort cu mere și stafide, pentru o zi în familie

Tortul cu mere e îndrăgit de când lumea, indiferent în ce mod este pregătit: simplu, cu mere întregi, cu mere tăiate felii sau bucăți, cu scorțișoară sau stafide, cu cremă de vanilie sau cu cremă de zahăr ars. Delicios să fie!

Pregătire: 40 minute

Coacere:  35-45 minute

Porții: 6

Cuptor electric: 200-220 grade Celsius (preîncălzit)

 

Ai nevoie pentru aluat:

300 g făină

2 lingurițe praf de copt

100 g zahăr

1 plic zahăr vanilat

1 vârf de cuțit cu sare

1 albuș

1 lingură lapte

200 g unt

 

Ai nevoie pentru umplutură:

circa 2 kg  de mere

1 lingură apă

100 g zahăr

½ linguriță scorțișoară măcinată

50 g stafide

1-2 linguri rom

1 gălbenuș

1 lingură lapte

 

Pregătești așa:

  1. Pentru aluat, amesteci în bolul robotului făina cu praful de copt, adaugi zahărul, zahărul vanilat, sarea, albușul, laptele și untul.
  2. Amesteci ingredientele la viteză mică și apoi la viteză maximă. Întinzi aluatul pe suprafața de lucru. Dacă este lipicios, e nevoie să-l lași o vreme la rece.
  3. Iei din aluat 2/3, îl întinzi și îl așezi într-o formă cu diametrul de 28 cm. Înțepi aluatul de mai multe ori cu furculița și îl coci în cuptorul preîncălzit, timp de 10-15 minute.
  4. Între timp, pregătești merele pentru umplutură. Le cureți, le tai în sferturi, le scoți sâmburii, le tai în bucăți mici, adaugi apa, 50 g zahăr, scorțișoara și stafidele. Pui totul la fiert, amestecând continuu, apoi când sunt gata călite, le dai deoparte, la răcit. Adaugi restul de zahăr și romul, după gust.
  5. Frămânți restul de aluat și formezi un rulou. Pui ruloul de jur împrejurul tăvii, ca o bandă înaltă, de maximum 3 cm.

foto: de la pixabay.com

 

6. Pui umplutura în formă, amesteci gălbenușul cu laptele, ungi aluatul și umplutura, înțepi cu furculița de câteva ori, apoi introduci tava în cuptor, pentru circa 20-30 de minute. Când e gata, lași puțin deoparte, apoi servești cu poftă tortul!

 

Articole asemanatoare:

My title page contents