Piept de pui – Carnea de pui este o carne bogată în proteine, ușor de asimilat și de digerat. Pulpele de pui conțin cea mai mare cantitate de fier. Carnea de pui poate fi introdusă în alimentația copilului de la vârsta de 7-8 luni.
Atenție! Nu cumpărați carne de pui de oriunde! Verificați sursa. Cel mai sigur e să o procurați de la o fermă sau din gospodăria bunicilor. Acum există tot mai multe ferme ecologice și chiar dacă această carne, de la fermă, este mai costisitoare, cu siguranță merită să cumpărați un pui din acest loc. Îl puteți porționa și astfel, veți obține mai multe mese pe care să le oferi copilului.
Ruladă din piept de pui
Ai nevoie de:
- 2 bucăți piept de pui
- 2 ouă
- 50 g spanac
- 150 g ciuperci
- 2 morcovi
- 50 g mălai
- sare
- piper
- 1 legătură de pătrunjel
Pregătești așa:
Bați pieptul de pui ca pentru șnițel. Fierbi spanacul, îl scurgi și îl toci mărunt. Fierbi ouăle tari și le tai în cuburi mici. Fierbi morcovii și îi toci mărunt, iar ciupercile le fierbi în apă cu sare. Apoi le scurgi și le tai fideluță. Condimentezi pieptul de pui și așezi spanac în strat subțire. Peste spanac așezi ouăle fierte, morcovul, ciupercile și verdeața. Rulezi. Treci ruloul prin mălai, îl stropești cu ulei și îl pui într-o tavă pe care o dai la cuptor. Îl întorci din când în când, ca să se rumenească pe toate părțile.
Rizotto cu piept de pui (pasăre)
Ai nevoie de:
- 100 g fulgi de orez (sunt mai fini decât orezul)
- ½ piept de pasăre de pasăre
- 1 ceapă
- ½ țelină
- 1 cățel de usturoi
- 1 linguriță de usturoi
- 1 linguriță ulei
- 1 lingură unt
- 0,5 l apă
- sare
Pregătești așa:
Fierbi pieptul de pasăre doar pe jumătate.
Speli legumele, le cureți și le tai mărunt și le călești în amestecul format din ulei și unt.
În pasta de legume adaugi carnea tăiată mărunt și le fierbi împreună timp de 10 minute.
Adaugi fulgii de orez și îi lași câteva minute să se pătrundă în sos. Apoi îi lași la fiert, la foc potrivit, până este totul gata.
Pui cu ciuperci și spanac – pentru întreaga familie
Pregătire: 25 minute
Porții: 4
Ai nevoie de:
- 2 linguri de ulei de măsline
- 4 bucăți de piept de pui dezosat
- ½ kg de ciuperci champignon
- 1 ardei gras roșu
- 2 căței de usturoi tocați mărunt
- ½ ceașcă de vin alb sec
- 2 legături de spanac curățat
Pregătești așa:
Încingi o lingură de ulei într-o tigaie mare pusă pe foc (mediu-mare). Presari pieptul de pui cu sare și piper, îl rumenești pe ambele părți (circa 5-7 minute pe fiecare parte) și îl scoți pe o farfurie. Pui tigaia la loc pe foc și torni și a doua lingură de ulei. După ce s-a încins, adaugi ciupercile (tăiate în patru) și ardeiul gras, tăiat fâșii, amestecând mereu, timp de 3 minute. Pui usturoiul și vinul și fierbi totul până ce se pătrund bine ciupercile și vinul e aproape complet evaporat (circa 2-3 minute). Adaugi spanacul și presari sare și piper, după gust. Amesteci totul, oprești focul și servești mâncarea de legume alături de bucățile de pui.
Sfat! În cazul în care copiii sunt mai mici, se poate renunța la vin, deși este o cantitate foarte mică, doar pentru gust.