8 beneficii ale ceaiului de iasomie pentru sănătate

Să descoperim împreună 8 beneficii ale ceaiului de iasomie pentru sănătate. Consumul de ceai de iasomie ca parte a unei diete echilibrate poate ajuta la promovarea bunăstării. Este o băutură aromată bogată în antioxidanți utili pentru sănătate.

Unul dintre cele mai cunoscute și folosite ceaiuri chinezești este ceaiul de iasomie. Delicat și sănătos, acest ceai provine din combinarea florilor de iasomie cu frunze de ceai verde. O combinație delicată bogată în multe proprietăți sănătoase pentru organism. Ceaiul verde deja uscat este amestecat cu muguri proaspeți de iasomie colectați în timpul nopții (când au cel mai intens parfum) pentru a-și elibera parfumul dulce. Operația se repetă de câteva ori și apoi ceaiul se usucă din nou pentru a elimina orice umiditate eliberată de flori. Se pot folosi și alte soiuri de ceai, deși această combinație tinde să fie cea mai comună.

Băutura caldă obținută din infuzie amintește de parfumul florilor de primăvară și în același timp de prospețimea ceaiului verde. Printre multele motive, acest tip de ceai este ales și pentru gustul său delicat și învăluitor, care se potrivește bine cu mesele principale și pentru o pauză de relaxare. Consumat dimineața, ceaiul de iasomie este o modalitate excelentă de a-i oferi corpului un început bun al zilei.

Pe lângă aromă și parfum, ceaiul de iasomie oferă diverse beneficii pentru sănătate. Să le descoperim pe cele principale!

8 beneficii ale ceaiului de iasomie, pe care trebuie să le afli și tu!

1. Un ajutor împotriva stresului și tensiunii

Efectul calmant al ceaiului verde, combinat cu aroma de iasomie, este foarte eficient în ameliorarea stresului. Unele cercetări au descoperit că aroma de intensitate scăzută a ceaiului de iasomie are un efect sedativ ușor. Ca urmare, consumul acestui ceai are un efect pozitiv atât asupra sistemului nervos autonom, cât și asupra stării de spirit. Pe de altă parte, aroma ușor dulce a iasomiei induce și o stare de relaxare, contribuind la alungarea stresului.

2. Controlul colesterolului

Ceaiul de iasomie ajută la reducerea acumulării de colesterol și grăsimi nesănătoase în organism. De asemenea, studiile arată că un consum de ceai de iasomie poate ajuta, de asemenea, la reducerea formării colesterolului rău datorită conținutului său de polifenoli. Unul dintre efecte este o îmbunătățire a sănătății cardiovasculare.

3. Mai puține răceli și gripă

Datorită compoziției sale bogată în compuși antioxidanți precum polifenolii, ceaiul de iasomie ajută la întărirea sistemului imunitar. Prin urmare, consumul acestuia reduce riscul de răceală și gripă. În plus, consumul moderat al acestui ceai este asociat cu un risc mai scăzut de BPOC (Bronhopneumopatia obstructivă cronică).

4. Sănătatea gurii – unul dintre cele 8 beneficii ale ceaiului de iasomie

Catechinele conținute în acest soi de ceai (conținute în ceaiul verde) au demonstrat efecte interesante împotriva cariilor dentare. Catechinele, care fac parte din grupa polifenolilor, sunt utile în cazul unor probleme precum cariile dentare.

Conform unui studiu, o apă de gură pe bază de catechine de ceai verde s-a dovedit a fi la fel de eficientă ca o apă de gură antiseptică utilizată împotriva plăcii dentare. De asemenea, acest ceai poate ajuta la reducerea prezenței bacteriilor care provoacă respirația urât mirositoare.

5. Ceai de iasomie și controlul greutății

Nu înlocuiește o alimentație sănătoasă și echilibrată. Totuși, ceaiul de iasomie are efecte pozitive împotriva excesului de greutate.

Potrivit unui studiu (care citează mai multe studii), au fost raportate rezultate cu privire la efectul amestecurilor de catechină și cofeină sau numai cofeină asupra consumului de energie și oxidării grăsimilor. De exemplu, oxidarea zilnică a grăsimilor a crescut semnificativ după ingestia de amestecuri de catechine și cofeină.

În orice caz, este important ca mai întâi să se adopte un stil de viață sănătos, pentru ca această băutură să aibă efecte semnificative asupra slăbirii și menținerii greutății. Altfel, doar consumul ceaiului este insuficient.

6. Risc mai mic de diabet

Ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate, ceaiul de iasomie ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge. Consumul de ceai de iasomie pe bază de ceai verde pare să reducă riscul de diabet de tip 2. Potrivit unor cercetări, conținutul său ridicat de compus cunoscut sub numele de EGCG ajută la optimizarea utilizării insulinei și la scăderea nivelului de glucoză din sânge.

7. Promovează dezvoltarea bacteriilor benefice

Iasomia este creditată cu stimularea creșterii bacteriilor benefice care pot ajuta organismul să îndeplinească diferite sarcini importante, cum ar fi digestia.

Un studiu publicat în Microbiology and Immunology indică faptul că un consum de de ceai verde (baza ceaiului de iasomie) ar putea acționa ca un prebiotic, îmbunătățind mediul colonului și crescând proporția  tulpinii Bifidobacterium. Prin urmare, consumul acestei băuturi ar contribui la protejarea microbiotei intestinale, contribuind și la prevenirea bolilor digestive.

8. Circulație mai bună

Consumul de ceai de iasomie este util în îmbunătățirea circulației sângelui. Din nou, la baza acestui efect stau polifenolii. Datorită acestei proprietăți, ceaiul de iasomie poate promova indirect sănătatea sistemului cardiovascular.

8 beneficii ale ceaiului de iasomie. Cum să prepari și să consumi ceai de iasomie?

Prepararea ceaiului poate varia în funcție de forma produsului achiziționat. Atât pliculețele de ceai, cât și frunzele vrac au un preparat specific care trebuie indicat pe ambalaj.

Procedezi așa:

Aduci la fierbere cantitatea de apă dorită. Adaugi plicul de ceai sau o lingură de frunze vrac la fiecare cană de apă. Lași să fiarbă câteva minute. Iei apoi ceaiul de pe foc și-l consumi la temperatura dorită.

Este recomandat să nu fie adăugat niciun tip de îndulcitor, pentru a nu altera aroma delicată a iasomiei. Dacă vrei să beneficiezi de proprietățile sale calmante, ideal ar fi să bei acest ceai cel puțin o dată pe zi sau într-un moment de stres.

Există contraindicații pentru ceaiul de iasomie?

Dovezile care susțin proprietățile acestui ceai sunt limitate. Prin urmare, consumul acestui ceai nu ar trebui să fie un tratament de bază pentru tratarea unor boli, ci doar o completare la un stil de viață echilibrat și un tratament recomandat de medic.

Pe de altă parte, faptul că acest ceai are o origine naturală, nu înseamnă că nu poate provoca efecte secundare. Este contraindicat în unele cazuri, cum ar fi în sarcină. Prin urmare, înainte de a-l folosi ca supliment în cazul oricărei probleme de sănătate, cel mai bine este să consulți medicul.

De asemenea, prea mult ceai de iasomie poate suprasolicita activitatea stomacului. De aceea, consumul trebuie controlat, dacă suferi de ulcer sau gastrită.

Chiar și persoanele care suferă de insomnie sau probleme legate de sistemul nervos, trebuie să-l folosească cu prudență, deoarece conține teină și cofeină, ambele fiind substanțe incitante.

Atenție! Dacă ai un nivel scăzut de fier în organism, ceaiul de iasomie îi poate reduce absorbția.

My title page contents