De cand am copii, gatesc. Fest. Mult. Uneori, mai bine, alteori mai rau. Uneori mai cu drag, alteori mai plictisita. Insa e o activitate care mi-a intrat in sange. Pentru ca, am un al doilea job: bucatareasa de serviciu.

 

Gatitul nu mai tine cont de zilele saptamanii, pentru ca – atunci cand suntem in week-end-uri acasa, gatesc si duminica. Si sambata. De ce in fiecare zi? E sau nu risipa sau fitza? Poate fi considerata si asa. Uneori, aruncam mancarea, insa e nevoie de mancare proaspata si cat mai diversa in fiecare zi. Motivul principal? Fiica mea mai mare.

Regim fara gluten

De 5 luni, tinem un regim special dictat de o intoleranta grava la gluten. Un regim care impune reguli stricte si foarte clare de rotire a alimentelor. Cum? Uite asa. Daca azi a mancat cartofi, mai are voie sa manance din nou abia dupa 4 zile. Pentru ca, in perioada de detoxifiere de gluten si altele, corpul sa nu isi creeze noi dependente si noi alergii. Asa ca, de voie de nevoie, sunt nevoita, obligata – ia-o cum vrei – sa gatesc in fiecare zi. Cat mai variat. Cat mai lipsit de repetitivitate.

Toata familia

Si, pentru ca ea sa se simta cat mai confortabil, intreaga familie a adoptat regimul ei alimentar. In mare parte. Am eliminat glutenul din casa. In toate formele sale. Ne-am dotat cu faina de mei, de cocos, de quinoa, de hrisca, de amaranth, de orez, de porumb. Facem sau cumparam paine fara gluten. Am invatat sa mergem la petrecerile de copii cu pizza fara gluten la purtator. Ne bucuram de delicioase clatite facute din mixuri fara gluten.

Gatim zilnic

Am cautat si am gasit solutii. Desi, am avut un moment inital de disperare si de panica. De ”ce ne facem noi?” si „cum o sa ne descurcam?”. Dar uite ca, incet si cu rabdare, ne-ai iesit. Si ne-am impartit responsabilitatile. E greu sa tii regim si sa fii ambitios, dar stii cat de greu e sa gasesti pe baza de tabel? Doar cu anumite ingrediente. E musai sa fii serios si sa te tii de treaba.

Mi-am facut munca mai placuta

Si atunci, ca sa imi fac indeltnicirea matinala – gateam adesea inainte ca Mara sa plece la scoala ca sa aiba mancarea proaspata, mi-am facut ceva bucurii. Mi-am procurat un echipament de bucatar adevarat de aici. Mi-am luat manusi de protectie care sa faca fata cum se cuvine. Un blender care sa imi usureze treaba si i-am dat bice.

Dupa 5 luni

La 5 luni de la inceperea regimului, copilul se simte mai bine. A scapat de balonarea si de senzatia de voma. Beneficiaza de o capacitate de concentrare mai mare, de o claritate mentala sporita si are niste analize de tiroida perfecte. De unde cu 5 luni in urma erau total explodate. Un TSH mare, iar hormonii T3 si T4 erau si ei in dezechilibru.

Cu rabdare, cu un pic de curaj si cu ambitie, trecem incet si marea.

My title page contents