Alimentatia in sarcina poate fi o adevarata provocare. Gusturile si poftele sunt intr-o continua schimbare, si este posibil sa te confrunti cu stari de greata sau probleme ale digestiei. Mai mult progesteronul, un hormon foarte activ in timpul sarcinii, incetineste digestia alimentelor. Suficiente motive sa acorzi o atentie speciala alimentatiei in aceasta perioada!
Medicina traditionala chineza recomanda sa alegi alimente compatibile cu schimbarile de sezon. Astfel, scazi riscul imbolnavirilor!
Dieta inspirata de medicina chineza pune accent pe alimente usor de digerat, feluri de mancare calde si bogate in vitamine si nutrienti. Digestia este echivalata cu ideea de “foc”.
Prin alimentatie se mentine “caldura” pentru splina, stomac si uter, lucru extrem de important in timpul sarcinii. In plus, in aceasta perioada este recomandat sa consumi alimente care sprijina activitatea rinichilor si a ficatului.
Anumite alimente au proprietati racoritoare (Yin), deci sunt alimente reci, in timp ce altele au proprietati Yang, deci calde. Recomandat este sa urmezi o dieta in sarcina care sa creeze un echilibru intre Yin si Yang.
Top 10 alimente recomandate de medicina chineza in timpul sarcinii
Potrivit principiilor medicinii traditionale chineze, alimentele predominant calde (Yang) si hrana calda vor hrani mai bine organismul si vor fi mai usor de digerat in timpul sarcinii. In schimb, excesul de alimente reci si crude in aceasta perioada incetineste digestia.
Un aliment nu este total rece sau cald, ci exista dominante in functie de sezon. Ideal este sa atingi armonia dintre Yin si Yang, intre cald si rece!
Cartofi dulci
- fortifiaza splina si stomacul,
- tonifiaza Qi (denumita si energia vitala)
- detoxifiaza organismul, trateaza constipatia si edemul
De asemenea, legumele au un indice glicemic scazut, sunt o sursa foarte buna de vitamina A si stimuleaza lactatia.
Nuci
- hranesc rinichii,
- sunt o sursa buna de grasimi sanatoase si proteine
- trateaza durerile de spate si constipatia.
Pastreaza-le in frigider sau in pungi de hartie pentru a preveni rancezirea.
Carnea de pui
- tonifiaza Qi (energia vitala)
- incalzeste corpul, amelioreaza oboseala
- reduce starile de slabiciune postpartum, durerile de picior si de spate.
Carnea de miel
- hraneste si incarca organismul cu energie vitala (Qi)
- improspateaza sangele
- stimuleaza lactatia si amelioreaza durerile de spate
Atentie! Mielul nu este recomandat in timpul lunilor de vara.
Fructele de goji
- contin o cantitate mare de antioxidanti
- sporesc activitatea rinichilor
Morcovii
- improspateaza sangele
- detoxifica organismul
- hidrateaza si imbunatatesc digestia
- o sursa pretioasa de vitamina A
- sunt benefici pentru sanatatea ochilor.
Consuma morcovii si cartofi dulci alaturi de grasimi sanatoase precum uleiul de masline sau cel de cocos pentru a ajuta organismul sa absoarba mai bine vitamina A.
Somonul
- intareste splina
- dau energie
- propietati hidratante
- trateaza hemoroizii si sangerarile excesive
Nu consuma somon crud in timpul sarcinii si opteaza pentru cel salbatic, in locul celui din crescatorii.
Usturoiul
- alina ficatul
- este antibacterian, antifungic, anti-viral
- are propietati detoxifiante
Spanacul
- improspateaza sangele
- intareste toate organele si trateaza constipatia
- contine mult acid folic, foarte important in aceasta perioada
Adauga spanac smoothie-uri si in salate cat de des posibil!
Ouale
- improspateaza sangele
- au propietati de calmare
- sunt bune pentru digestive
- sunt o foarte buna sursa de proteine si fier
Cele mai multe dintre alimentele recomandate de medicina traditionala chineza in timpul sarcinii reprezinta surse bogate de proteine. Proteinele sunt cel mai important nutrient in timpul sarcinii.
Dezvolarea armonioasa a fatului depinde intr-o foarte mare masura de consumul de proteine, asa ca ai grija sa le incluzi la fiecare masa!
Asigura-te ca respecti doza zilnic recomandata de proteine de 60-75 de grame.
Cele mai bune surse de proteine in timpul sarcinii
- grasimile animale (carne de pui, sardine, carne de miel)
- produsele lactate
- soia
- leguminoase (fasole, linte, naut)
- quinoa
In timpul sarcinii este foarte important sa acorzi o atentie speciala alimentelor pe care le consumi. Incearca sa incorporezi in dieta ta de zi cu zi principiile medicinii traditionale chineze si alimentele recomandate!