Beneficiile uleiului de arbore de ceai sunt mai multe decât crezi. Ce este uleiul de arbore de ceai și cum funcționează? Uleiul de arbore de ceai provine din frunzele Melaleuca alternifolia, un copac mic, originar din Queensland și New South Wales, Australia. Deși Melaleuca alternifolia este cunoscută sub numele de arborele de ceai, acesta nu trebuie confundat cu planta care produce frunze folosite la prepararea ceaiului negru, verde.

Uleiul de arbore de ceai a fost folosit de secole ca medicament tradițional de către aborigeni. Acești nativi australieni zdrobesc frunzele de arbore de ceai pentru a extrage uleiul, care este apoi inhalat pentru a trata tusea și răcelile sau aplicat direct pe piele pentru vindecare.

Uleiul de arbore de ceai conține o serie de compuși, inclusiv terpinen-4-ol, care s-au dovedit utili în distrugerea anumitor bacterii, viruși și ciuperci.

Terpinen-4-ol pare să crească și activitatea globulelor albe din sânge, care ajută la combaterea germenilor și a altor corpi străini.

 

Beneficiile uleiului de arbore de ceai. 10 utilizări ale uleiului de arbore de ceai

1. Dezinfectant

Folosirea uleiului de arbore de ceai ca dezinfectant natural pentru mâini poate ajuta la distrugerea mai multor germeni responsabili de răceală, gripă și alte boli.

2. Repelant de insecte

S-a demonstrat că uleiul din arborele de ceai distruge sau respinge insectele. În unele cazuri, este la fel de eficient sau chiar mai eficient decât insecticidele standard sau repelenții cunoscuți.

3. Deodorant natural

Uleiul din arborele de ceai conține compuși care combat bacteriile responsabile de mirosul corpului. Poate fi folosit pentru a face un deodorant sigur și eficient.

4. Antiseptic pentru tăieturi și răni minore

Proprietățile antibacteriene ale uleiului de arbore de ceai îl fac un vindecător eficient al rănilor. Aplicarea unui amestec de ulei de arbore de ceai și ulei de nucă de nucă de cocos poate ajuta la prevenirea infectării unor tăieturi minore și răni.

Mod de utilizare: Adaugă o picătură de ulei de arbore de ceai într-o cremă cicatrizantă și aplic-o, conform indicațiilor, pe parcursul zilei.

5. Grăbește vindecarea rănilor

Pe lângă prevenirea infecțiilor în cazul tăieturilor și rănilor, uleiul de arbore de ceai poate grăbi, de asemenea, vindecarea rănilor. Cercetările au arătat că uleiul de arbore de ceai ajută la reducerea inflamației și declanșează activitatea celulelor albe din sânge care sunt de bază în procesul de vindecare.

Câteva picături de ulei de arbore de ceai pot fi adăugate la pansarea plăgii, de fiecare dată când se aplică un nou pansament.

6. Luptă împotriva acneei

Uleiul de arbore de ceai poate fi o armă puternică împotriva acneei. Îți poți face propriul tratament pentru acnee, amestecând o parte ulei de arbore de ceai cu nouă părți de apă și aplicând amestecul pe zonele afectate cu un tampon de bumbac, o dată sau de două ori pe zi, după cum este necesar.

7. Calmează pielea uscată și eczema

Uleiul de arbore de ceai poate ajuta la calmarea pielii uscate prin reducerea mâncărimii și a iritațiilor. De asemenea, s-a constatat a fi mai eficient decât cremele de butirat de oxid de zinc și clobetasonă în tratarea eczemelor.

Mod de utilizare: Amestecă câteva picături de ulei de arbore de ceai într-o cantitate mică de hidratant sau ulei purtător. Aplică acest amestec pe zonele afectate imediat după ieșirea de la duș și cel puțin încă o dată în fiecare zi.

8. Beneficiile uleiului de arbore de ceai în psoriazis

Nu există cercetări științifice care susțin utilizarea uleiului de arbore de ceai pentru psoriazis. Cu toate acestea, unele dovezi sugerează că uleiul de arbore de ceai poate fi util în tratarea simptomelor psoriazisului, precum infecția și inflamația, stimulând imunitatea.

Mod de utilizare: Diluează 1-2 picături de ulei de arbore de ceai într-o cantitate mică de ulei purtător. Aplică-l ușor pe zona afectată de mai multe ori pe zi.

9. Pielea grasă

Proprietățile antiseptice ale uleiului de arbore de ceai pot contribui la capacitatea acestuia de a combate pielea grasă. Un mic studiu din 2016 a descoperit că participanții care au folosit o protecție solară care conține ulei de arbore de ceai timp de 30 de zile au arătat îmbunătățiri ale uleiului asupra pielii.

Mod de utilizare: Amestecă câteva picături de ulei de arbore de ceai în toner, hidratant sau în crema/loțiunea de protecție solară. Poți adăuga două picături de ulei de arbore de ceai în argilă, pentru a face o mască.

10. Tratamentul părului și al scalpului

Poți utiliza ulei de arbore de ceai pentru a trata mătreața, eliminând substanțele chimice și celulele moarte ale pielii de la nivelul scalpului. Acest ulei ajută părul să rămână sănătos și hidratat, promovând o creștere optimă.

Mod de utilizare: Aplică un amestec de ulei de arbore de ceai și un ulei purtător pe păr și scalp. Lasă-l să acționeze 20 de minute. Apoi folosește un șampon care conține 5% la sută ulei de arbore de ceai. Masează-l pe scalp și păr pentru câteva minute înainte de clătire. Aplică și un balsam cu ulei de arbore de ceai.

Beneficiile uleiului de arbore de ceai pentru piele. Măsuri de precauție:

Folosește ulei de arbore de ceai cu câteva măsuri de precauție:

  • Nu trebuie să aplici ulei de arbore de ceai direct pe piele. Este important să diluezi uleiul într-un un ulei purtător, cum ar fi uleiul de măsline, uleiul de nucă de cocos sau uleiul de migdale;
  • Pentru fiecare 1-2 picături de ulei de arbore de ceai, adaugă 12 picături de ulei de purtător;
  • De asemenea, ai grijă când folosești ulei de arbore de ceai în jurul zonei ochilor. Expunerea poate provoca roșeață și iritare.
  • Înainte de a utiliza ulei de arbore de ceai, fă un mic test, pentru a te asigura că pielea nu are reacții adverse la uleiul de arbore de ceai.

 

 

 

My title page contents