Păpădia și beneficiile ei pentru sănătate, un subiect de sezon. Păpădia sau „cicoarea amară“ este o plantă medicinală cu multe beneficii pentru corpul nostru. Cu siguranță, unele dintre aceste beneficii nu sunt cunoscute de toată lumea.
Pe lângă colorarea pajiștilor cu frumusețea florilor ei sale galbene, păpădia este un remediu natural valabil pentru diferite afecțiuni. Este mai presus de toate un excelent diuretic și purificator, dar oferă și beneficii în caz de inapetență, probleme digestive, circulație slabă și pentru frumusețea pielii.
Deși este o plantă cunoscută de mulți ani pentru proprietățile sale importante în domeniul medical și, de asemenea, estetic (datează din secolele X și XI), utilizarea sa s-a răspândit mai mult în ultimii ani, datorită studiilor științifice care susțin și eficiența sa în domenii precum oncologia. Este o plantă bogată în proprietăți, care conține printre altele numeroase vitamine, antioxidanți, minerale, calciu și fier. De reținut că toate părțile sale pot fi utilizate.
Păpădia și beneficiile ei pentru sănătate. 7 beneficii mai puțin cunoscute ale păpădiei
Așa cum am menționat deja, păpădia are numeroase proprietăți utile organismului, dintre care unele au fost aprobate științific, iar altele fac obiectul cercetărilor. Iată care sunt cele mai relevante din punct de vedere al sănătății și esteticii.
Principalele proprietăți benefice ale păpădiei sunt utile pentru sănătatea ficatului și purificarea întregului organism. În special, această plantă este un hepatoprotector valid, diuretic și digestiv. Ajută la scăderea colesterolului și îmbunătățește circulația, dar asta nu este tot. Să aflăm mai multe despre beneficiile păpădiei:
1. Diuretic puternic – previne retenția de lichide
Păpădia este utilizată în mod tradițional sub formă de infuzie și ceai de plante pentru acțiunea sa diuretică. Consumul de infuzie sau de ceai de păpădie te va trimite la baie mai mult decât de obicei și astfel vei elimina excesul de apă din corpul tău. Acest lucru va promova, de asemenea, pierderea de grăsime, deoarece urina conține 4% grăsimi și stimulează producția de bilă. Aportul de păpădie este deosebit de util în caz de edem, retenție de apă și celulită, deoarece stimulează diureza și ajută la contracararea stagnării lichidelor.
2. Îmbunătățește performanța ficatului
Păpădia este cunoscută în mod tradițional pentru beneficiile sale asupra sistemului hepatic (ficat) și un ajutor de nădejde pentru digestie. Acest lucru este posibil datorită conținutului său ridicat de antioxidanți, cum ar fi vitamina C, care promovează funcționarea sa corectă. Și, de asemenea, ajută la prevenirea îmbătrânirii și deteriorării celulelor.
3. Ajută la combaterea problemelor pielii, cum ar fi acneea și alergiile
Consumul de ceai de păpădie dimineața poate ajuta în mod natural la eliminarea toxinelor din corp și, prin urmare, din piele. Este recomandat deoarece favorizează reglarea echilibrului hormonal și crește procesul de transpirație care favorizează deschiderea porilor și buna funcționare a producției de sebum în piele.
În plus, seva vegetală are efecte antiinflamatorii și vindecătoare pentru răni, alergii sau roșeață a pielii. Un truc de înfrumusețare: folosește păpădia ca tonic pentru piele, deoarece o hidratează și o purifică, evitând disconfortul creat de psoriazis, cearcăne și chiar al celulitei.
Poți zdrobi rădăcina și frunzele plantei pentru a obține un unguent care poate fi aplicat pe piele. Sau poți obține un extract natural de păpădie pe care să îl iei sub formă de picături. Infuziile și decocturile de păpădie sunt utile pentru tonifierea și întărirea țesuturilor și îmbunătățirea tonusului pielii. Păpădia este, de asemenea, utilizată pentru a calma eczemele și a domoli pistruii.
4. Promovează digestia
Pentru probleme gastrointestinale sau în caz de digestii grele, păpădia este, fără îndoială, cel mai bun aliat. Această plantă spontană, de fapt, este coleretică și colagogă. Adică stimulează producerea și secreția de bilă, o substanță sintetizată de ficat și stocată în vezica biliară, care este secretată în duoden în timpul proceselor de digestie. În plus, păpădia este utilizată în mod tradițional în cazul calculilor biliari și pentru a stimula activitatea ficatului și a vezicii biliare. Tulpinile păpădiei, consumate proaspete, par să ofere o stare de ușurare în caz de durere hepatică.
Păpădia este foarte recomandată pentru tratarea tulburărilor digestive și a constipației, deoarece este un laxativ natural. De asemenea, ajută la eliminarea gazelor, la neutralizarea pH-ului acid, fără a compromite activitatea bacteriilor sănătoase. Este recomandat să consumi o infuzie de rădăcină de păpădie în fiecare dimineață sau după mese, pentru a îmbunătăți tranzitul intestinal și a regla acidul stomacal.
5. Ajutor valid pentru oase
Păpădia este foarte bogată în calciu, un mineral esențial pentru dezvoltarea și buna funcționare a oaselor noastre, pe lângă puterea puternică antioxidantă pe care o oferă. În plus, păpădia conține doze foarte mari de vitamina K, una dintre cele mai importante surse din alimentele vegetale pentru întărirea oaselor. Datorită conținutului său ridicat de calciu și fosfor, ajută la prevenirea osteoporozei. În plus, consumul sau aplicarea topică de păpădie ajută foarte mult în ameliorarea durerilor reumatice.
Și, pe de altă parte, datorită puterii sale antiinflamatorii, păpădia poate ajuta la ameliorarea osteoartritei, durerii și inflamației la nivelul articulațiilor corpului. Din acest motiv, se recomandă consumul continuu al păpădiei (zilnic) sub formă de infuzii și sub formă de capsule naturale.
6. Scade colesterolul
Efectele benefice ale păpădiei asupra ficatului promovează, de asemenea, eliminarea biliară a excesului de colesterol, făcând din această plantă un ajutor în caz de colesterol cu un nivel crescut.
7. Păpădie pentru circulația sângelui
Păpădia subțiază sângele și normalizează circulația sanguină. Din acest motiv pare a fi un remediu natural eficient pentru varicele membrelor inferioare. Acțiunea benefică a păpădiei pentru circulația sângelui poate fi exploatată și pentru tratarea celulitei și a retenției de apă.