Panna cotta cu jeleu de rodie, un desert elegant și frumos. Rodia este considerată un fruct de bun augur și, prin urmare, este perfectă pentru Revelion!
Atunci când ești în pană de idei, panna cotta cu jeleu de rodie va fi întotdeauna potrivită pentru o masă de Revelion.
Panna cotta cu jeleu de rodie
Porții: 4
Pregătire: 60 de minute
Gătire: 10 minute
Repaus: 3 până la 4 ore de întărire a cremei și răcirea jeleului de fructe
Ai nevoie de:
4 pahare de 100 de ml
250 g de smântână lichidă proaspătă
30 g de zahăr
4 g de foi de gelatină
2 crenguțe de rozmarin
Ai nevoie pentru jeleul de rodie:
1 kg de rodie
70 g de zahăr
Ai nevoie pentru decor:
100 g de Pandoro (cozonac italian)
1 baton de scorțișoară
30 g de unt
Ciocolată albă
Rozmarin după gust
Pregătești panna cotta cu jeleu de rodie așa:
Pentru a pregăti panna cotta cu jeleu de rodie, mai întâi adaugi acele de rozmarin într-un castron în care ai pus în prealabil smântâna lichidă. Amesteci, acoperi cu folie de plastic și lași să se infuzeze timp de 8-12 ore în frigider. După ce a trecut timpul, pui gelatina la înmuiat în apă rece.
Între timp, strecori totul direct într-o cratiță, adaugi zahărul și pui totul la fiert, amestecând ocazional. Oprești focul și adaugi gelatina, acum rehidratată și drenată. Amesteci bine până se dizolvă complet. Transferi panna cotta în 4 pahare (a câte 100 ml) cu ajutorul unui polonic, după care le pui pe o tavă și le dai la frigider pentru o oră.
Pregătești jeleul de rodie așa:
Nu uita să iei în calcul că fructele de rodie pătează hainele și suprafețele delicate; echipează-te cu un șorț și cu un tocător! Taie partea superioară a fructelor, desfă capacul și apoi presează fructele pe placa de tăiere rotindu-le sub palmele mâinilor; în acest fel, pulpa se va înmuia și boabele de rodie se vor desprinde mai ușor. Taie cele 4 părți vizibile unde este pulpa și deschide-le în fâșii.
Scoate bobițele de rodie și colectează-le într-un castron, apoi transferă-le într-un blender (păstrând unele deoparte pentru decorare). Mixează-le până obții un piure. Transferați într-o strecurătoare plasată în interiorul unei cratițe.
În acest fel, vei putea zdrobi semințele cu o spatulă de tigaie, până vei obține 330 de ml de suc; în vasul cu suc de rodie adaugi zahărul și îl pui pe foc.
Lași pe foc timp de aproximativ zece minute la temperatura medie-ridicată, amestecând ocazional. Când siropul este gata, îl lași să se răcească înainte de a-l turna peste compoziția din cele 4 pahare. Apoi pui paharele înapoi în frigider pentru câteva ore: consistența finală va fi ca o cremă groasă.
Între timp, razi ciocolata albă într-un castron; apoi feliezi cozonacul în 5-6 părți. Într-o tigaie antiaderentă, topești untul la o temperatură potrivită și condimentezi cu scorțișoară sfărâmată grosier.
Așezi feliile de cozonac deasupra și le prăjești câteva momente, ridicând puțin temperatura; ai grijă să nu se ardă! Feliile de cozonac trebuie prăjite pe toate părțile. Pentru a garnisi panna cotta din jeleu de rodie, adaugi în mijlocul jeleului, ciocolata albă tocată.
Garnisești suprafața cu câteva boabe de fructe ținute deoparte, și în cele din urmă steaua Pandoro.
La masă servești paharele individuale pe farfurioare și, dacă dorești, garnisești cu câteva ace de rozmarin și câteva boabe de rodie.
Conservare
Panna cotta cu jeleu de rodie poate fi păstrată timp de 2-3 zile în frigider. Congelarea nu este recomandată.
Panna cotta, precum și gelatina, pot fi preparate în avans și ulterior adăugate la garnitură.
Sfat
Panna cotta cu jeleu de rodie va păstra doar aromele de rozmarin și scorțișoară; dacă nu le preferi pe amândouă sau pe una dintre cele două, le poți omite sau înlocui cu portocale și, respectiv, ghimbir! Dacă observi bucăți gălbui care apar pe panna cotta, topește din nou amestecul pe aragaz.