Tartă cu ricotta, migdale și smochine – Simplu, parfumat, delicios. Tarta cu ricotta, migdale și smochine este un desert foarte simplu de preparat, parfumat și delicios, cu un aluat special de migdale care se topește în gură și o umplutură delicioasă cu o cremă de ricotta și multe smochine. Încearcă și tu acest desert… te va cuceri la prima degustare!
Tartă cu ricotta, migdale și smochine
Porții: 6
Pregătire: 15 minute
Timp de odihnă: 30 de minute
Gătire: 30 de minute
Ai nevoie pentru bază de:
150 g făină 00
150 g făină de migdale
120 g unt (la temperatura camerei)
100 g zahăr pudră
1 vârf de cuțit de sare
1 praf de copt
1/2 fiolă esență cu aromă de migdale
2 gălbenușuri
Ai nevoie pentru umplutură de:
250 g ricotta
1 ou
1 albuș
50 g zahăr
1/2 lingură făină
1/2 de shot de rom
13 smochine (mici)
30 g fulgi de migdale
Ai nevoie de următoarele instrumente:
1 tel electric
1 sucitor
1 formă de tartă
2 boluri
1 placă de patiserie
Pregătești baza de migdale așa:
Amesteci zahărul împreună cu făina de migdale, cu făina tip 00 cernută și cu praful de copt.
Faci o adâncitură în făina pusă pe o placă de patiserie, în care vei pune gălbenușurile, untul tăiat bucăți mici, esența de migdale și un vârf de cuțit de sare. Frămânți cu vârful degetelor și apoi cu mâinile rapid până când formezi un aluat neted și omogen.
Formezi o bilă și o pui într-un șervet curat sau într-o folie alimentară. O dai apoi timp de cel puțin 30 de minute la frigider.
Pregătești crema de ricotta așa:
Sfărâmi ricotta cu o furculiță.
Pui un ou întreg și un albuș într-un castron, împreună cu zahărul și bați compoziția cu un tel electric până obții un amestec spumos. Adaugi o jumătate de lingură de făină, rom și ricotta, apoi amesteci din nou până obții un amestec neted și cremos. Acoperi cu folie de plastic și dai crema la frigider.
Clătești ușor smochinele, îndepărtezi tulpina (dacă este prezentă) și le tai în 2 părți. Păstrezi smochinele astfel pregătite la frigider pe o tavă.
Pregătești tarta așa:
Ungi o formă de tartă cu diametrul de 24 cm.
Pornești cuptorul la 180 °.
Scoți aluatul din frigider și îl frămânți ușor pe o masă de patiserie presărată ușor cu făină. Întinzi aluatul și acoperi fundul și marginile formei. Înțepi aluatul cu o furculiță și îl acoperi cu umplutura de ricotta.
Nivelezi crema de ricotta cu o spatulă și așezi smochinele peste cremă, cu partea tăiată în sus.
Coci tarta în partea inferioară a cuptorului (primul nivel din partea de jos, chiar deasupra bazei cuptorului) la 180 °, timp de aproximativ 30 de minute. Când e gata, marginile tartei trebuie să fie aurii.
De îndată ce tarta este coaptă, o scoți din cuptor și o decorezi cu fulgi de migdale. O lași să se răcească, apoi e numai bună de servit.