Pâine cu lapte gătită în tigaie (fără dospire). Foarte ușor și rapid de pregătit: pâine cu lapte, o pâine moale fără dospire, care se prepară în câteva minute și se gătește într-o tigaie! Ideal pentru a fi preparată ca înlocuitor de pâine sau ca lipie, umplută cu mezeluri, brânzeturi și legume la grătar.
O bunătate: pâinea coaptă la tigaie este bună în toate variantele sale, cum ar fi pâinea cu iaurt sau pâinea fără drojdie. Câteva ingrediente simple și un mod de preparare rapid, perfectă când ai terminat pâinea și ai uitat să o cumperi, dar mai ales este ideală vara. Fără cuptor și fără a aștepta dospitul, se prepară și în timpul pregătirii prânzului.
Pentru aluatul acestei pâini cu lapte ai nevoie de făină, lapte, praf de copt, sare și ulei! Poți folosi orice făină: integrală, cereale, tip 2 sau făină fără gluten, trebuie doar să ajustezi cantitatea de lapte care poate varia în funcție de absorbția făinii. În același mod poți folosi lapte fără lactoză sau un lapte vegetal sau chiar apă.
Un aluat foarte simplu de lucrat chiar și manual, deci fără a fi nevoie să folosești mixerul planetar sau un mixer obișnuit: se frământă, se întinde și se coace într-o tigaie fierbinte, plină de bule chiar și la suprafață care ies în timpul gătitului. Poate fi rulată și pliată pentru că nu se rupe!
Pâine cu lapte gătită în tigaie (fără dospire)
Porții: 6
Pregătire: 15 minute
Gătire: 10 minute
Ai nevoie de:
300 g făină 00 (sau 0 sau alt tip)
150 ml lapte (lapte de vacă, fără lactoză)
2 linguri ulei de măsline
8 g praf de copt
un praf de sare fină
Pregătești pâine cu lapte așa:
Notă: Această pâine se prepară manual, nu este necesar un mixer planetar sau alt mixer.
Pui făina într-un castron și o amesteci cu praful de copt. Adaugi laptele și începi să frămânți, apoi adaugi uleiul de măsline și, în cele din urmă, sarea. Frămânți și apoi transferi totul pe o placă de patiserie sau pe o suprafață de lucru, până când rezultă un aluat moale și neted, ușor de lucrat.
Împărți aluatul în bucăți de greutate egală (6 sau chiar mai puțin) și formezi bile. Apoi le rulezi cu mâna, începând din centru spre exterior formând discuri. Dacă preferi, poți folosi și un sucitor pentru a întinde bilele de pâine.
Încălzești o tigaie antiaderentă și așezi discurile de aluat pe rând. Gătești cu capac. Flacăra nu trebuie să fie prea mare, altfel se vor arde. De îndată ce bulele apar la suprafață, poți întoarce ușor fiecare bucată. La sfârșitul gătitului, periezi suprafața cu puțin ulei și adaugi rozmarin sau oregano pentru a da aromă.
Recomandare:
Pâinea cu lapte poate fi păstrată într-o pungă alimentară, imediat ce s-a răcit, și depozitată în cămară.