Mămicile se preocupă de sănătatea și buna dezvoltare a copilașilor lor. De aceea, ele se informează mereu despre ce e bine de urmat și ce nu, dar uneori nu caută răspunsul unui specialist. Nu toate mămicile cer medicului pediatru informații despre hrana potrivită pentru copilul sub un an. De ce nu poate mânca acesta orice? Deoarece stomacul lui nu este încă bine dezvoltat și nu poate tolera absolut totul.
În plus, anumite alimente foarte bune în cazul adulților (de exemplu, laptele de vacă) nu sunt indicate copiilor foarte mici, pentru că sunt sărace din punct de vedere nutrițional.
Evitați sarea și zahărul
- Un consum regulat de sare, înainte de un an și, chiar în primii doi ani de viață, riscă să fie o încărcătură excesivă pentru rinichii bebelușului. În plus, sarea este deja inclusă într-o serie de alimente (de exemplu brânzeturile) și copiii trebuie să învețe să recunoască și să aprecieze aromele naturale ale alimentelor. Nu trebuie să aibă adaosuri.
- Fără zahăr, cel puțin până la 1 an și apoi folosit în cantități mici: riscă să provoace o supraponderabilitate ulterioară și îi obișnuiește pe cei mici să consume și să caute dulciuri. Pentru cookie – uri, mini – brioșe sau pur și simplu pentru un mousse de fructe, poți înlocui zahărul cu suc de mere 100%, sirop de agave, banane sau prune zdrobite, sirop de arțar sau malț de orz. În schimb, este necesar să aștepți un an pentru introducerea mierei, deoarece, dacă nu este bine conservată, poate provoca botulism infantil.
- Fără lapte de vacă, smântână și unt: să nu fie folosite până la cel puțin 12 luni. În schimb, fără exagerare, iaurtul poate fi dat bebelușului. Cu condiția să fie simplu, fără fructe sau zahăr. Uneori poate fi adăugată câte o bucățică de fruct.
Alte alimente interzise bebelușilor sub 1 an
Unele alimente au un risc crescut de a provoca alergii, altele prezintă pericol de înec pentru bebeluș. Sau pur și simplu sunt nesănătoase.
- Zahărul
- Sarea
- Alimentele prăjite, grase, condimentate
- Ciorbele grase
- Laptele de vacă
- Laptele de capră
- Albușul de ou
- Mezelurile
- Ciocolata, cacaua
- Alunele, semințele, migdalele, nucile
- Pufuleții, popcornul, pufarinele, sticksurile, chipsurile, boabele de porumb
- Bomboanele, guma de mestecat
- Fructele: mure, fragi, afine, zmeura, capsuni, coacaze, kiwi
- Mierea de albine
- Sucurile acidulate
- Margarina
- Untul de arahide
- Conservele – murăturile, produsele afumate, semipreparatele
- Usturoiul crud
- Ciupercile
Și mai pot fi adăugate și altele. O mamă simte de multe ori ce nu e potrivit pentru copil și e bine să-și asculte și instinctul.
Recomandarea medicilor în cazul alimentelor alergene este ca acestea să fie introduse după vârsta de 1 an, în unele cazuri și după 3 ani. Necesitățile nutriționale ale copilului sunt diferite de ale părinților. Este recomandat să îi asiguri un meniu zilnic sănătos și echilibrat.
Mămicile nu trebuie să ezite să ceară ajutorul medicului pediatru. Doar acesta este în măsură să facă recomandări, pentru că este cel care îl cunoaște pe bebeluș. De asemenea, știe afecțiunile de care a suferit sau suferă și când a început diversificarea.