Beneficiile apei de orez pot să te surprindă. Deși poți prepara apă de orez lăsând orezul la înmuiat în apă timp de câteva ore, utilizarea apei de gătit îți va permite să obții mai multe beneficii. Consumul apei de orez a devenit destul de popular în ultimii ani, datorită proprietăților nutritive ale acesteia. Este cunoscut și ca unul dintre marile secrete ale frumuseții japonez. Au fost demonstrate numeroasele sale beneficii pentru piele și păr.
Spre deosebire de ceea ce cred mulți, nu este vorba despre apa folosită pentru spălarea orezului, ci despre cea obținută din gătirea acestuia. Datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale, apa de orez este folosită și ca remediu natural pentru ameliorarea unor tulburări precum diareea sau vărsăturile, printre multe altele.
Beneficiile apei de orez pentru sănătate și frumusețe
Este o sursă bună de energie
A bea un pahar cu apă de orez dimineața este una dintre cele mai bune modalități de a începe ziua. Apa de orez este bogată în carbohidrați, ceea ce înseamnă că ajută organismul să producă energie. Mai mult, apa de orez este indicată în momentele în care ne confruntăm cu oboseala fizică și psihică.
Sursă de vitamine și minerale
În timpul procesului de gătit, orezul își eliberează cea mai mare parte din nutrienți în apă, astfel încât băutura rezultată este bogată în vitamine B, acid folic și unele minerale esențiale. În acest sens, este indicat să fie folosit orez alb, deoarece este soiul care eliberează substanțe mai benefice în timpul gătitului. Apa de orez este recomandată și sportivilor. De fapt, este o alternativă excelentă pentru reîncărcarea organismului de substanțe nutritive pierdute în timpul antrenamentului.
Previne constipația
Conținutul ridicat de fibre și apă al acestei băuturi promovează acțiunea intestinală. La fel de important este să subliniem că amidonul de orez ajută la dezvoltarea florei intestinale.
Beneficiile apei de orez: evită deshidratarea
Deshidratarea este o afecțiune foarte periculoasă care poate modifica funcționarea celor mai importante organe ale corpului. Fiind bogată în minerale esențiale, apa de orez este o alternativă excelentă pentru rehidratarea organismului în aceste situații.
În caz de febră
În multe culturi asiatice, apa de orez este cel mai folosit remediu pentru a evita pierderea excesivă de apă în caz de febră. Consumând această băutură organismul se reîncarcă cu nutrienți esențiali și grăbește procesul de vindecare.
Combate diareea
Una dintre cele mai frecvente utilizări ale apei de orez este ca remediu pentru diaree, atât la adulți, cât și la copii. Proprietățile sale antidiareice au capacitatea de a reduce durerea, crampele și alte simptome ale diareei. Datorită conținutului ridicat de amidon, apa de orez ajută, de asemenea, la protejarea mucoasei intestinale afectate de această afecțiune.
Protejează pielea de efectele nocive ale soarelui
Datorită conținutului ridicat de substanță numită oryzanol, consumul de apă de orez servește pentru a proteja pielea de efectele negative ale razelor UV în urma expunerii la soare. De asemenea, este bogată într-un element numit inozitol care favorizează producerea de celule care întârzie apariția semnelor de îmbătrânire.
Beneficiile apei de orez pentru față și păr
În cultura asiatică, această apă, adesea fermentată, este utilizată pentru îngrijirea feței. Datorită prezenței inozitolului, de fapt, acest „lapte” de orez întârzie îmbătrânirea celulelor și crește circulația sanguină corectă.
Pentru a folosi această apă pe față, trebuie doar să o păstrezi într-un borcan etanș, în frigider. Poți aplica apa folosind un tampon de bumbac, atât ca demachiant natural, cât și ca înlocuitor al tonerului. Pielea va fi revitalizată, datorită unui efect anti-îmbătrânire remarcabil al acestei ape.
Poți pregăti chiar comprese (poți adăuga și câteva picături de ulei esențial) pentru a le aplica pe părul lung, facilitând astfel pieptănarea. De asemenea, această apă aplicată pe păr, îl face și mai strălucitor, îmbunătățindu-și elasticitatea și, totodată, repară părul deteriorat.
Cum se prepară apa de orez?
Cum spuneam mai sus, cea mai bună metodă de a obține toți nutrienții din această băutură este să folosești apa de la prepararea termică a orezului.
ingrediente:
½ cană de orez alb (100 g)
1 litru de apă
preparare:
Fierbi apa, adaugi orezul și îl gătești la foc mic timp de 20 sau 25 de minute. După ce orezul este gata, strecori apa într-o sticlă de sticlă.
Cum consumi:
Ideal este să începi prin a bea un pahar cu apă de orez dimineața și să distribui restul în diverse momente ale zilei. Ca tratament de înfrumusețare, este recomandat să lași apa de orez să se răcească în frigider și să o aplici apoi pe față cu ajutorul unei cârpe curate sau al unui tampon de bumbac.
Este un adevărat concentrat de nutrienți pentru organism. De fapt, această apă conține vitamine B și E, acid folic și săruri minerale, precum fier, potasiu, zinc și magneziu. De asemenea, are o concentrație mare de substanțe antioxidante și, prin urmare, este capabilă să încetinească îmbătrânirea celulară.