Caponata cu vinete și ardei – un amestec bogat de legume de vară care conține culori și arome tipic mediteraneene, cu o notă inconfundabilă de dulce-acrișor. De savurat rece, ca aperitiv sau garnitură. Rețeta de caponata de vinete și ardei pe care o propunem este una dintre numeroasele versiuni ale acestui fel de mâncare gustos tipic sicilian.
Preparat cu legume de vară cultivate local, compoziția caponatei variază în funcție de provinciile insulei în care este preparată. Și ca întotdeauna când vine vorba de tradiție, fiecare familie are propria rețetă perfectă. Numitorul comun, însă, este nota dulce-acrișoară, care este indispensabilă, care conferă felului de mâncare o aromă unică.
Conform tradiției, vinetele trebuie prăjite înainte de a le adăuga în tigaie, unde ardeii au fost înăbușiți câteva minute în sos. Mai departe trebuie să urmezi pașii simpli pentru a obține o garnitură sau un aperitiv irezistibil. Sfatul, așadar, este să pregătești caponata cu o zi înainte: aromele vor avea timp să se amestece perfect și succesul va fi asigurat.
Rețetă de caponata de vinete și ardei
Porții: 4
Pregătire: 20 de minute
Gătire: 30 – 40 minute
Timp de stat în sare: 30 minute
Timp total: 1h și 20 min
Ai nevoie de:
2 vinete
1 ardei roșu
1 ardei galben
1 tulpină de țelină
1 ceapă
80 g măsline verzi fără sâmburi
30 g capere mici sărate
2 linguri stafide
1 lingură nuci de pin
200 g piure de roșii
40 g zahăr
1/2 pahar de oțet
6 frunze de busuioc
Ulei de măsline extravirgin
Sare
Piper
Pregătești caponata cu vinete și ardei așa:
Pentru a face caponata de vinete și ardei, mai întâi speli vinetele, le tai cubulețe, le pui într-o strecurătoare și le sărezi ușor. Le lași să se odihnească o jumătate de oră, astfel încât să piardă o parte din apă. Între timp, speli ardeiul, îndepărtezi semințele și filamentele, le tai în felii și apoi în bucăți mici, după care le dai deoparte.
După o jumătate de oră de odihnă, storci bine vinetele, le usuci și le prăjești în mult ulei fierbinte. Când sunt aurii, le scurgi cu spatula perforată și le lași să se usuce pe hârtie absorbantă de bucătărie. Într-o tigaie suficient de mare, încălzești câteva linguri de ulei împreună cu ceapa și tulpina de țelină tăiată felii subțiri.
Le lași să se aromatizeze câteva minute apoi adaugi caperele, măslinele tăiate în jumătate, stafidele și nucile de pin. Amesteci totul și după câteva minute adaugi oțetul, piureul de roșii și zahărul.
Amesteci bine apoi condimentezi cu sare și piper și adaugi busuiocul. Adaugi apoi și ardeii și gătești aproximativ cinci minute. În acest moment, adaugi vinetele, pe care le-ai prăjit anterior și continui să gătești totul încă 15 minute. Oțetul ar fi trebuit să se evapore complet.
Lași caponata de vinete și ardei să se odihnească cel puțin câteva ore înainte de servire.