Castagnaccio este un desert pe bază de castane din regiunea Toscanei. Este un desert foarte simplu, cu origini în partea Munțlor Apenini din Toscana. De altfel, este mai popular în regiunile în care castanele și făina lor au stat la baza alimentației țăranilor.
Există mai multe varante originale de castagnaccio care implică un amestec de apă și făină de castane. Gustul și aspectul sunt îmbogățite de obicei cu sâmburi de pin, bucăți de nucă și parfumat cu ace de rozmarin.
Alte variante sunt mai mult sau mai puțin bogate în fructe uscate, cu mere sau cu semințe de fenicul.
Iată o rețetă care se apropie mai mult de tradiția toscană și care are în compoziție chipsuri de ciocolata și cuburi mici de mere.
Castagnaccio cu nuci, mere și ciocolată
Porții: 10
Pregătire: 20 de minute
Preparare: 30 de minute
A nevoie de:
180 g făină de castane
400 g de apă
70 g de zahăr
60 g nuci
80 g chipsuri de ciocolată
1 măr
ulei de măsline extravirgin după gust
Pregătești castagnaccio așa:
Cerni făina de castane într-un castron mare, adaugi zahărul și încorporezi treptat apa. Amesteci continuu cu un tel până obții un aluat foarte fluid.
Pornești cuptorul și îl aduci la o temperatură de 180 ° în modul static.
Iei o tavă cu diametrul de 26 cm și o tapetezi cu hârtie de copt umedă și storsă. Apoi o ungi cu puțin ulei de măsline și torni în ea aluatul de castane.
Presari uniform întreaga suprafață cu fulgii de ciocolată, miez de nucă și mărul tăiat cubulețe.
Pentru a obține un gust parfumat, presari uniform rozmarinul tocat pe toată suprafata desertului. La final, stropești cu puțin ulei și coci prăjitura la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, până când suprafața devine crocantă.
Când e copt, scoate castagnaccio din cuptor și lasă-l să se răcească într-o tavă, înainte de a fi servit tăiat în felii.