Ce mănânci toamna? Doar câteva zile ne despart de toamnă, astfel că încet – încet trebuie să ne adaptăm organismul și să ne hrănim adecvat. Astfel vom putea contracara inevitabilele probleme fizice și emoționale care pot apărea la fiecare schimbare de anotimp.
Se numește „Tulburare afectivă sezonieră” (TAS) și pare a fi cauzată, conform ultimelor experimente, de o modificare a nivelurilor de producție a serotoninei. Mai exact, vorbim despre acel sentiment de stare generală de rău care apare de fiecare dată când există o schimbare de anotimp.
Cu toate acestea, există soluții care ne permit să ne ajutăm corpul să contracareze apatia de toamnă și acea stare de ușoară depresie care ne răpesc seninătatea. Însă, aceste soluții trebuie puse în practică atunci când suntem încă în plin sezon de vacanță.
Ce mănânci toamna? Care sunt alimentele cele mai potrivite?
Prin oferta generoasă de fructe la care avem acces, natura ne pune la dispoziție tot ceea ce avem nevoie pentru a ne pregăti corpul și spiritul pentru cel mai „trist” anotimp. Așadar, să încercăm să înțelegem împreună care sunt alimentele potrivite pentru a face față toamnei care se apropie.
Vitamina C
Primul pas pentru o stare de bine și de sănătate constă în creșterea rezervelor de vitamina C. Atât de necesară pentru întărirea sistemului imunitar. Strategie care se va dovedi esențială pentru combaterea primelor afecțiuni ale sezonului precum răcelile, sinuzita și răgușeala. Așadar, trece pe listă următoarele surse de vitamina C:
- citrice
- kiwi
- rodii
- căpșune
- cireșe
- struguri
- smochine
- varză (broccoli de Bruxelles, broccoli, conopidă, napi)
- ardei
- spanac
- salată
Vitamina D
O altă vitamină importantă cu care trebuie să ne aprovizionăm în timpul verii este Vitamina D. Aceasta este esențială pentru homeostazia calciului și fosforului și pentru că stimulează producția de serotonină, chiar hormonul amintit mai sus, care pare a fi principalul vinovat de modificarea stării de spirit a schimbării anotimpului. În ce alimente găsim vitamina D?
- ulei de ficat de cod
- pește (în special somon, macrou, sardine, ton), crustacee și moluște
- gălbenuș de ou
- ciuperci
- lapte
Alimentele de sezon
Dacă în timpul verii ne-am bucurat din plin de legumele acestui anotimp, spre sfârșitul verii trebuie să începem să consumăm și legume tipice de toamnă. Acestea sunt mai puțin apoase decât cele de vară și mai bogate în săruri minerale. Care sunt cele mai importante?
Dovleacul: sărac în calorii, cu proprietăți diuretice și foarte gustos și versatil, acesta poate fi folosit ca ingredient principal de la primele feluri de mâncare până la deserturi.
Radicchio sau cicoarea roșie: această legumă are puternice proprietăți digestive, purificatoare și antioxidante; este, de asemenea, bogată în vitamina K, care îmbunătățește absorbția calciului, esențial atunci când zilele încep să se scurteze și corpul nostru este expus razelor benefice ale soarelui pentru mai puțin timp.
Castanele și fructele uscate: bogate în grăsimi esențiale și proteine, aceste fructe sunt importante pentru a da un impuls de energie tocmai când organismul dă semne de rău, odată cu venirea toamnei.
Ciorbe și supe: utilizarea cerealelor precum ovăz, orez brun, hrișcă și mei ne permite să obținem cantitatea potrivită de fibre, deoarece intestinul tinde să devină leneș odată cu primele răceli.
Pe lângă toate aceste recomandări, nu uita niciodată să bei cel puțin doi litri de apă pe zi, vara chiar și trei, pentru a „hrăni” celulele din interior. Acest lucru îți va permite să stimulezi metabolismul, să întărești sistemul imunitar și să purifici corpul. Rezultatul? Pielea va fi mai sănătoasă și mai luminoasă. Totodată, vei observa o creștere a nivelurilor de concentrare.