Ciorbă de varză murată pentru o zi friguroasă de iarnă. Varza murată este un aliment plin de vitamine, minerale, acid folic, antioxidanți, cu numeroase efecte curative și revitalizante. Este indicată în cazul infecțiilor respiratorii: vitamina C (conținută în cantități generoase) are efect antioxidant, susținut și de vitaminele A, E, de zinc, de calciu, de potasiu. Este benefică pentru sistemul imunitar, întărește rezistența la viroze.
Ciorbă de varză murată
Porții: 5
Preparare: 60 minute
Ai nevoie pentru ciorbă de varză murată de:
250 g varză murată, cu tot cu zeamă
300 g salam picant feliat
8 prune uscate, fără sâmburi
1,2 l apă
250 g cartofi curățați de coajă
10 boabe de ienibahar
1 ceapă
40 g bacon împănat afumat
2 linguri făină
2 lingurițe boia iute
100 ml smântână
Sare, piper
1 lingură pătrunjel tocat
Pregătești așa:
Storci varza și păstrezi zeama. Apoi toci varza și păstrezi și zeama care se scurge cu această ocazie. Așezi varza într-o oală și torni zeama. Adaugi salamul și circa 500 ml apă. Dai în clocot. Reduci focul și fierbi timp de circa 15 minute.
Speli prunele și le înmoi puțin în apă rece. Le pui apoi la fiert până ce se înmoaie complet. Le scurgi apoi și le tai mărunt. Tai cartofii cuburi, adaugi condimentele, torni circa 600 ml și fierbi până ce se înmoaie.
Cureți ceapa și o toci. Tai cuburi baconul și îl topești într-o tigaie. Adaugi ceapa și o călești. O presari cu făină și o călești din nou. Adaugi boiaua iute, puțină apă (100 ml) și amesteci folosind telul.
Adaugi în oala cu varză și cartofii fierți, cu tot cu zeamă. Apoi adaugi și rântașul și lași să dea în clocot. Amesteci bine și lași să mai fiarbă 15-20 de minute. În timp ce fierbe, amesteci frecvent. Adaugi la final smântâna, sare și piper. Repartizezi ciorba de varză murată în farfurii și presari prune tocate. Ornezi cu smântână și pătrunjel tocat.