Îți plac ciupercile? Fierbinți de la cuptor, crocante sau moi, aromate sau picante… Există atâtea moduri de a prepara ciupercile, dar astăzi îți propun o rețetă de Ciuperci gratinate, la care să adaugi și bacon.
Ciupercile sunt bogate în glucide, caroten, grăsimi, vitamina B1, potasiu, vitamina B2, sodiu, vitamina PP, calciu, vitamina C, magneziu, fier. Acestea au o valoare calorică de 35 de calorii pentru la 100 de grame produs. Cele mai cunoscute ciuperci comestibile sunt hribii, chitarca, gălbiorii (bureții galbeni), vinețica pestriță, ghebele, creasta cocoșului, buretele de conopidă, ciuperca de câmp și buretele domnesc (crăițele).
Ciuperci gratinate
Porții: 4
Preparare: 25 de minute
Coacere: 35 de minute
Ai nevoie de:
800 g ciuperci champignon
3 cepe franțuzești (sau ceapă roșie)
2 căței de usturoi
Sare, piper
1 legătură de pătrunjel
1 lingură de unt
10 felii subțiri de bacon afumat
200 ml de smântână
100 ml supă
250 g cașcaval ras
Pregătești ciuperci gratinate așa:
Cureți și toci mărunt ceapa, usturoiul, pătrunjelul. Încingi cuptorul la 200 de grade Celsius. Tai baconul fâșii. Încingi untul și prăjești baconul timp de 2 minute, până devine crocant. Apoi îl amesteci cu pătrunjelul tocat, ciupercile, usturoiul și ceapa, sare și piper.
Pui ciupercile într-o formă de sufleu unsă cu unt. Amesteci smântâna cu supa și toni amestecul peste ciuperci. Coci sufleul la cuptor circa 25 de minute.
Mărește temperatura cuptorului la 220 de grade Celsius. Presară peste ciuperci cașcavalul ras și lasă la copt 10 minute. Servești ciupercile gratinate ornate cu pătrunjel, acompaniate de o salată verde.