Craciun in jurul lumii. Traditii si obiceiuri.

Craciun

De Craciun, avem sarmale, brad impodobit, cozonaci si colindatorii. De fapt sunt doar cateva obiceiuri traditionale romanesti. Copiii invata poezii, se pregatesc de serbari si il asteapta pe Mos Craciun. Toate acestea se intampla la noi in tara. Uite cum se traieste de Craciun in jurul lumii. Iata traditii si obiceiuri interesante din toata lumea pe care i le poti povesti copilului tau.

 

Un Craciun intarziat

In Rusia si Ucraina, Craciunul se sarbatoreste pe 7 ianuarie si nu pe 25 decembrie. De ce? Pentru ca ortodocsii folosesc inca vechiul calendar. In Rusia, se posteste de obicei cu 39 de zile inainte de Craciun,  pana pe 6 ianuarie, cand prima stea apare pe cer.

Gustari pentru Mos Craciun

In Irlanda,exista o traditie conform careia oamenii lasa chiftele si bere, ca o gustarea pentru Mos Craciun.

Ritualuri pentru dragoste

Cehia este tara in care, in ajunul Craciunului, femeile indeplinesc cu sfintenie un ritual, in urma caruia vor afla daca se marita in anul ce urmeaza sau nu. In noaptea de Ajun, femeile singure ies din casa cu un pantof in mana. Pe acesta il arunca peste umar  si se intorc sa vada raspunsul. Daca pantoful este orientat cu tocul catre usa, inseamna ca tanara va ramane nemaritata inca un an. Pe de alta parte, daca varful pantofului arata usa, fata isi poate face planurile pentru nunta.

Suedia marcheaza intrarea in vacanta

In orasul Gavle, din Suedia, autoritatile monteaza inainte de Craciun, o capra gigantica din paie, pe care, localnicii trebuie sa o darame pana in ziua de Craciun. Din 1966, capra a supravietuit in fiecare an, si nimeni nu a reusit sa o darame.

Craciun in Venezuela

In Venezuela, in dimineata de Craciun circulatia masinilor pe strazi este intrerupta, iar oamenii merg la slujba cu rolele.

De Craciun, norvegienii se feresc de vrajitoare

O credinta veche, norvegiana, este aceea ca, in noaptea de Craciun, vrajitoarele intra in casele oamenilor. Motivul? Sa fure maturile cu ajutorul carora vor zbura intreaba noapte desupra oraselor. Tocmai de aceea, in Ajunul Craciunului, se ascund toate maturile si obiectele de curatenie similare. Tot asa, barbatii isi scot pustile de vanatoare in fata usilor pentru a speria si a alunga spiritele rele.

Mos Craciun aduce daruri in ghete

In Germania, Mos Craciun vine pe 6 decembrie, in ziua Sfatului Nicolae. In aceasta seara, copiii isi lasa la intrare o cizma sau un pantof, iar dimineata urmatoarea gasesc dulciuri sau jucarii mici. Mosul vine doar la acei copii care au fost cuminti in timpul anului.

Puiul este masa traditionala de Craciun

In Jponia, mancare specifica de Craciun consta in pieptul de pui si aripioarele prajite pe care le gasesti la KFC. Mai mult decat atat, daca vrei sa petreci, impreuna cu familia Craciunul la KFC, trebuie sa faci rezervare cu mult timp inainte.

Bogatia anului care vine se cunoaste din Ajunul Craciunului

 In Slovacia, in Ajunul Craciunului, capul familiei ia o lingura de Loksa, un preparat specific pentru masa de Craciun. Acesta este facut din paine, seminte de mac si apa. Capul familiei arunca continutul lingurii in tavan si in functie de cantitatea care ramane lipita acolo, se cunoaste daca anul care vine va fi unul bogat.

 

 

My title page contents