Cer oficial scuze statiunii Sovata pentru toate datile cand am gandit ca aici face Nicu armata! O invitatie ad-hoc la Bursa si Forumul de Turism Balnear (care s-au desfasurat intre 30 septembrie – 2 octombrie la Danubius Health Spa Resort ) mi-a dat prilejul sa vad statiunea cu alti ochi si m-a facut sa-mi doresc (cine ar fi crezut?) sa revin cat mai curand aici, cu tot cu copil.

Prima surpriza placuta in statiunea pe care o credeam frecventata doar de pensionari – florile! Pe fiecare stalp, pe fiecare balcon, dau strazilor aerul unui orasel austriac linistit, dar nu lipsit de viata.

Apoi, hotelul Bradet s-a ridicat la inaltimea tuturor exigentelor mele. Si, credeti-ma, in materie de stele si servicii sunt destul de greu de amagit: camera cu paturi imbracate in cearsafuri de un alb imaculat, prevazuta cu plasma incastrata in oglinda (nu c-as fi deschis televizorul in cele 2 zile de sedere), balcon cu vedere la Lacul Ursu, plus o baie moderna, cu dus in stil italian, din piatra, uscator, ba chiar si telefon, caruia nu i-am gasit sensul pana in momentul in care am primit un apel de la receptie fix cand ma aflam in dus:)

Zona de wellness/spa a fost insa cea care m-a fascinat cu adevarat – 2 reprize de cate 3 ore in bazinele cu apa dulce si sarata s-au dovedit insuficiente, si doar un masaj de relaxare a fost tentatia care a reusit sa ma scoata din apa.

Balaceala in apa sarata, extrasa in conditii extrem de riguroase (am aflat) din lacul Ursu, are efecte terapeutice cu adevarat remarcabile –  antiinflamator, antialergic, bactericid, bacteriostatic, emolient tegumentar, activator hormonal termo si imunoreglator. Curele cu apa din Lacul Ursu, supranumit Marea Moarta a Europei, trateaza eficient si sterilitatea primara si secundara. Rata de succes in obtinerea unei sarcini este de 18,5%, din datele raportate de fostii pacienti, iar de anexite, salpingite, cervicite, infectii candidozice si alte afectiuni genitale poti scapa tot dupa o cura de tratament la Sovata. Apa din Lacul Ursu, care are un continut de sare de 200 g/l la o adancime de 2 metri, este indicata si pentru tratarea dereglarilor neuro-vegetative, a bolilor reumatismale, a dermatitelor sau alergiilor, fiind benefica pentru adulti si copii deopotriva.

Dincolo de efectele terapeutice remarcabile, documentate si verificate de altfel inca din 1884, cand a fost declarata oficial statiune balneara, Sovata are un farmec aparte. Diminetile sunt spectaculoase, cu aburii grosi iesind din Lacul Ursu si celelalte lacuri mai putin celebre din zona, cu brazii de-un verde intens si cu razele soarelui mangaind dealurile care strajuiesc depresiunea. Si chiar daca juniorii nu vor fi impresionati de peisaje, cu siguranta, nu se vor plictisi aici – in Sovata exista si un parc de aventura care promite chiar din nume – Adrenalin plus – sa ofere senzatii tari.

Daca v-am facut curiosi, aflati mai multe despre Sovata si ofertele wellness aici.

 

foto: PR

 

 

 

 

My title page contents