Crăciunul în timpul sarcinii: ce să mănânci și ce să nu mănânci? Ține cont de câteva sfaturi pentru sărbători. Între prânzuri, cine, petreceri și poate câteva călătorii, Crăciunul poate ascunde unele capcane pentru femeile gravide. Iată așadar cum să te comporți, dragă viitoare mămică!
Atmosfera interesantă a sărbătorilor se adaugă bucuriei pentru bebelușul ce urmează să se nască și totul pare și mai „fermecat” decât de obicei. Dar, această perioadă poate ascunde și unele capcane. Așadar, iată toate sfaturile pentru a petrece sărbătorile în liniște.
Crăciunul în timpul sarcinii: ce să mănânci și ce să nu mănânci?
Cina de Ajunul Crăciunului, prânzul de Crăciun, cina de Revelion, plus multe ocazii pentru a sărbători… În timpul sărbătorilor nu lipsesc oportunitățile de a sta la masă în companie și poate de a se răsfăța cu un (mic) exces mai mult decât dieta zilnică. Care, așa cum știi, ar trebui să fie variată și echilibrată și cât mai mult inspirată de dieta mediteraneană. Cu toate acestea, nu totul este permis de Crăciun femeilor însărcinate, deoarece unele alimente pot fi declanșatoare pentru boli alimentare, potențial periculoase pentru făt (cum ar fi toxoplasmoza sau listerioza).
Alimente de evitat
Pește și crustacee crude
Carpaccio de pește, sushi, stridii: desigur că sunt delicioase, dar ar putea fi contaminate cu Salmonella, Listeria și hepatita A. Prin urmare, ar trebui evitate. Alimente precum somonul afumat sau hamsiile marinate ar trebui, de asemenea, evitate, deoarece peștele este de fapt crud. În plus, afumarea și marinarea (cum ar fi sărarea și vindecarea) pot reduce riscul de infecții, dar nu le elimină complet.
Mezeluri crude
Mezelurile mixte nu lipsesc aproape niciodată printre aperitivele de sărbători, dar nu toate sunt bune pentru femeile însărcinate, în special cele negative pentru toxoplasmoză. În acest caz, spune nu mezelurilor crude: slănină, prosciutto, cârnați proaspeți și altele.
Carne crudă și insuficient gătită
La fel ca mezelurile crude, și carnea crudă și specialitățile din carne crudă insuficient gătită pot transmite toxoplasmă. Deci… nu există carpaccio și preparate din carne insuficient gătite sau rare, cum ar fi friptura de vită.
Sosuri cu ouă proaspete crude
Maioneza folosită în salate sau crema de mascarpone pentru tiramisu.
Sunt delicii grozave, dar atenție: nu există probleme dacă sosul este industrial, făcut cu ouă pasteurizate. În schimb, dacă este de casă, cu ouă proaspete, este expus riscului de salmoneloză și trebuie evitat.
Gorgonzola & brânzeturi moi și semi-moi
Brânzeturile moi și semi-moi, cum ar fi gorgonzola, brie, camembert și toate brânzeturile produse din lapte crud, fie lapte de vacă sau de oaie, trebuie evitate, deoarece ar putea fi contaminate cu Listeria.
Legume crude nespălate
Salata și alte legume crude pot fi, de asemenea, expuse riscului de toxoplasmoză. Spală-salata și legumele foarte bine, sub multă apă curentă.
Ciuperci
Specialiștii avertizează: ciupercile trebuie evitate în timpul sarcinii. Sunt greu de digerat și, dacă din întâmplare au fost otrăvitoare (din păcate există riscul de a face o greșeală) ar putea fi o problemă pentru făt.
Vin, bere, vin spumant
Există încă unii oameni „cu mintea largă”, care dau undă verde unui pahar de vin spumant pentru toastul de Crăciun sau Anul Nou. În realitate, principalele societăți științifice naționale și internaționale se exprimă pe subiect într-un mod mai rigid: fără alcool în timpul sarcinii, fără excepție. Nu se știe, de fapt, dacă există un prag minim de siguranță pentru făt. Când ai îndoieli, este mai bine să nu riști.
Alimente permise
Nu te îngrijora! Lista alimentelor permise în timpul sarcinii în timpul sărbătorilor este la fel de lungă și îți va permite să te bucuri pe deplin de momentele în companie. Undă verde pentru tot ceea ce este gătit (chiar și mezeluri precum șuncă, ciolan etc), brânzeturi cu excepția celor enumerate mai sus, sosuri industriale pe bază de maioneză, ciocolată, legume fierte sau crude (atâta timp cât sunt bine spălate).