Cum sa iesi pe usa fara scandal?

Atunci cand ai copii de gradinita sau de scoala, diminetile pot fi unul dintre cele mai grele momente ale unei zile din viata de parinte. Afla cum poti sa iti transformi ziua!

 

Dimineata este o parte a zilei pe care uneori ti-ai dori sa o poti anula. Insa, nu dispera! Mereu exista solutii. Trage aer in piept, sari de 10 ori inainte sa te duci sa scoli copilul/ copiii si ia-ti 5 minute si pentru tine. Bea o cafea  buna, fa-ti un masaj facial cu o crema care iti place, asculta muzica. Pentru ca stii deja. Pentru ca el sa poata functiona, e nevoie ca tu sa fii bine. Ca tu sa fii puternic/a.

Si, ramane intrebarea: ce faci daca ai dificultati sa iti scoti copiii din casa? Cum procedezi fara sa tipi si sa ameninti?

Ei bine, e nevoie sa regandesti un pic planul de atac matinal. Intreaga rutina de dimineata Obiectivul principal trebuie sa devina copiii tai si conectarea cu ei. Apropierea de ei ca sa le dai energie. Ca sa stii ca au resurse si ca paharul cu emotii bune este plin. Pentru ca, daca va fi asa, o sa te alegi cu un copil deschis si pregatit pentru tot ce urmeaza sa i se intample in ziua respectiva.

Uite cum procedezi:

  • Ne bagam in pat mai devreme fara comentarii. „Daca trebuie sa trezesti copiii dimineata inseamna ca ei nu dorm suficient. Fiecare ora de somn in minus le produce un regres de un an in accesarea functiilor cerebrale, ceea ce inseamna ca se vor comporta asemenea unui copil mai mic cu un an decat au ei, de fapt.”, scrie Dr Laura Markham in cartea sa „Parinti linistiti, copii fericiti”. Si mie mi s-a parut WOW, pentru ca e o explicatie foarte clara
  • Pregatiri din timp. Cu o seara inainte – parinti si copii deopotriva purcedem sa punem deoparte hainele, jucariile necesare a doua zi. Pregatim ghiozdanele si spalam fructele pentru gustare.
  • Parintii odihniti sunt aceia care au grija de ei si se culca si ei mai devreme. Si uite asa te incarci cu mai multa rabdare si cu mai multa empatie.
  • Timp pentru tine. Dupa cum scriam mai sus, si tu ca parinte ai nevoie de 5-10 minute pentru tine, dimineata. De un rastimp in care sa te regasesti ca sa poti fii cat mai prezent alaturi de copil.
  • 5 minute de joaca si mangaieri de dimineata. Atunci cand iti trezesti copilul, mangaie-l, maseaza-i mainile, talpile, spatele. Reconforteaza-l! Dragaleste-l. Conectarea de dimineata iti va transforma ziua.
  • DIMINEATA E UN MOMENT DIFICIL – atat pentru parinti, cat si pentru copii. Ajuta-i! Ei au mai multa nevoie de sprijin. Ajuta-l sa se dea jos din pat, du-l de mana pana la baie.
  • Prioritatea numarul 1 sunt copiii – de aceea parintii trebuie sa isi stabileasca prioritatile in functie de acestia. Serile din timpul saptamanii trebuie cat mai putin ocupate cu iesiri. E nevoie sa va culcati devreme ca sa va pastrati buna dispozitie.
  • Joaca-te si in drum spre scoala. Radeti impreuna. Cantati cu voce tare si cu radioul la maxim. O sa faca fata mai bine testelor si rautatilor inerente ale celorlalti copii.
My title page contents