De ce sunt cariile dentare molipsitoare?

De ce sunt cariile dentare molipsitoare? – Știi din copilărie sau poate ai aflat mai târziu că rujeola, varicela, etc. sunt boli molipsitoare. Dar nu te-ai gândit poate niciodată că și cariile sunt contagioase. Ei bine, chiar așa stau lucrurile! „Cariile sunt 100% molipsitoare, de aceea multe gesturi pe care le facem instinctiv, ar trebui evaluate și unele chiar înlăturate din obiceiurile noastre frecvente.”, avertizează dr. Lorelei Nassar, implantolog în cadrul clinicii ce-i poartă numele.

Ce provoacă apariția cariei?

Caria dentară este o boală infecțioasă caracterizată prin dizolvarea progresivă a țesuturilor dure ale dinților, ca urmare a producției de metaboliți ai acidului coroziv de către unele bacterii care populează cavitatea bucală. „Ceea ce produce caria dentară sunt grupe specific de microbi, parte dintre ei se află natural în gura fiecăruia dintre noi într-un echilibru prestabilit, care însă se poate modifica oricând. Iar altă parte dintre acești microbi sunt patogeni periculoși și pot trece prin salivă de la o persoană la alta, și chiar de la un dinte la altul.”, adaugă dr. Nassar.

Există un mediu favorabil?

Da, se pare că există! Pentru ca microorganismele să prindă rădăcini, trebuie să găsească un mediu favorabil. În special, smalțul trebuie să fie ușor erodat, proces favorizat de aportul de zaharuri care, provocând aciditate în gură, afectează stratul cel mai superficial al dinților.

De asemenea, este necesar să se ia în considerare faptul că flora bacteriană a cavității bucale nu este niciodată aceeași între un individ și altul, fiind puternic influențată de obiceiurile alimentare, de nivelul igienei bucale și de factorii ereditari. Caria este cauzată de bacterii din diferite specii (cele mai frecvente fiind Streptococcus mutans) care, la fel ca toate celelalte bacterii, pot fi transmise de la o persoană la alta. „Este foarte obișnuit în cazul copiilor, deosebit de vulnerabili la atacul acestor microorganisme, ca aceștia să ia cariile dentare de la mamă, de exemplu dacă folosește aceeași lingură cu bebelușul pentru a mânca sau dacă mama își pune suzeta în gură pentru a o <curăța>. De aceea, gestul mamei nu este igienic și contaminează gurița curată a copilului mic cu microbi patogeni. Pentru că, repet, microbii pot fi de două tipuri – unii obișnuiți, numiți saprofiți, ce se află mai peste tot în cavitățile corpului nostru și alții periculoși patogeni ce se dezvoltă într-o gură cu dinți cariați sau/și pungi parodontale.”, completează specialistul.

Cariile se pot transmite chiar și printr-un sărut?

Da, contagiunea poate apărea și între parteneri, prin sărutări. De altfel, în mod similar poate fi transmisă și boala gingiilor cauzată de bacterii. „Prin contactul cu buzele și schimbul de salivă este firesc ca bacteriile să fie transmise de la o persoană la alta, dar trebuie să apară multe condiții pentru ca aceste bacterii să fie cu adevărat dăunătoare pentru dinți. De fapt, în gură există multe specii microbiene, dintre care doar unele pot fi periculoase (cum ar fi Streptococcus mutans, amintit deja). Mai mult, flora bacteriană a cavității bucale nu este aceeași pentru toată lumea, fiind puternic influențată de obiceiurile alimentare, de nivelul igienei orale și de factorii ereditari. Prin urmare, devine puțin probabil ca echilibrul microflorei orale să fie compromis printr-un sărut. Improbabil … Dar totuși nu este imposibil.”, punctează medicul specialist.

Cât de important este pentru pacient să cunoască acest lucru?

„Foarte important! Deoarece primul pas pentru prevenirea cariilor este ca pacientul să înțeleagă că este o boală comportamentală, că dezvoltarea acesteia depinde de obiceiurile alimentare și de igiena persoanei. Prevenirea cariilor depinde doar de fiecare dintre noi, menținând un consum controlat de zahăr (carbohidrați în general), un periaj bun (cu pastă de dinți care conține fluor) și de folosirea aței dentare zilnice.”, concluzionează dr. Lorelei Nassar.

Prin urmare, vizitarea regulată a medicului dentist este esențială. În cadrul consultațiilor poți primi îndrumări dietetice, poți afla cum să-ți îmbunătățești periajul și, atunci când e cazul, să beneficiezi de un diagnostic timpuriu. Pentru că da, merită repetat: prevenția este întotdeauna cel mai ieftin și mai confortabil tratament, astfel încât să ai zilnic o igienă bucală corespunzătoare… este cea mai bună opțiune!

Mai bine să prevenim decât să tratăm!

În Clinica de implantologie Dr. Lorelei Nassar, specialiștii noștri au soluții la toate problemele tale dentare. Vino la un consult stomatologic la Clinica de Implantologie Dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr. 17, sect. 1, București sau trimite-ne un mail la contact@drnassar.ro

 

My title page contents