Descoperă proprietățile și beneficiile smochinelor!

Descoperă proprietățile și beneficiile smochinelor! Smochinele sunt printre cele mai delicioase fructe de toamnă. Sunt plăcute la gust și mai ales bogate în proprietăți nutritive!

Fie că sunt proaspete sau uscate, smochinele sunt pline de beneficii. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că aportul de calorii între smochinele proaspete și cele uscate se modifică considerabil. În timp ce smochinele proaspete conțin 50 de calorii la 100 de grame, smochinele uscate conțin mai mult decât dublu. De asemenea, fiind lipsite de apă, substanțele nutritive prezente în fruct sunt mai concentrate.

Bogate în nutrienți, smochinele sunt un aliment energizant cunoscut pentru proprietățile sale farmacologice importante în domeniul oncologic și cardiovascular.

Descoperă beneficiile și proprietățile smochinelor pentru sănătate!

Zaharurile conținute de smochine sunt o sursă de energie pentru corpul nostru. Fiind bogate în calciu, consumul de smochine ajută oasele și dinții, mai ales atunci când este asociat cu o nutriție adecvată. De asemenea, smochinele sunt o minunată sursă de calciu utilă în dieta vegetarienilor sau a celor care nu pot consuma lapte și derivatele din lapte.

Sunt excelente în sarcină – Smochinele, chiar și uscate, sunt o gustare excelentă în timpul celor nouă luni de sarcină, când nevoia organismului de vitamine și minerale crește. În special, prezența calciului în aceste fructe ajută la atingerea necesarului zilnic util copilului nenăscut, pentru a dezvolta corect coloana vertebrală și oasele.

Previn tensiunea arterială crescută, deoarece au un conținut scăzut de sodiu. În plus, au un aport crescut de potasiu, calciu și magneziu.

Smochinele sunt, de asemenea, excelente pentru sistemul imunitar.

Acestea îmbunătățesc digestia și ne echilibrează flora bacteriană, fiind bogate în prebiotice.

Sunt un excelent aliat al femeilor! Având putere antiinflamatoare, pot fi aplicate pe piele pentru tratarea acneei.

Alte beneficii pentru sănătate

Proprietăți antiinflamatorii și antioxidante

Smochinele sunt bogate în polifenoli care sunt antioxidanți naturali. Aceasta înseamnă că smochinele – combinate cu o dietă sănătoasă și un stil de viață corect – acționează asupra celulelor noastre, prevenind îmbătrânirea și formarea tumorilor.

Un studiu din 2011 a arătat că unele componente ale smochinei posedă activitate antiinflamatoare. În plus, smochinele conțin unele substanțe cu proprietăți antioxidante. Pe lângă luteolină și quercetină, în compoziția smochinelor găsim și o cianidină (indicată cu acronimul C3R) cu o puternică acțiune antioxidantă.

Beneficii în caz de constipație

Sunt bogate în fibre, motiv pentru care sunt excelente pentru constipație. De altfel, aceasta este una dintre cele mai cunoscute proprietăți ale acestui fruct. Acționează asupra problemelor intestinale, mai ales dacă sunt luate pe stomacul gol.

Un mic studiu efectuat pe 20 de femei care sufereau de constipație a demonstrat utilitatea suplimentării cu smochine în ameliorarea acestei probleme. În acest sens, eșantionul utilizat este foarte restrictiv. Alte studii ar putea fi utile pentru a verifica această proprietate.

Beneficii în caz de niveluri crescute de glicemie și colesterol

Utilizarea extractului de smochine pare a fi, de asemenea, utilă în îmbunătățirea nivelurilor sanguine de colesterol total, trigliceride și raportul colesterol total/colesterol hdl în unele studii pe animale. De asemenea, extractul de smochine pare să aibă proprietăți hipoglicemiante și să îmbunătățească parametrii și sănătatea persoanelor diabetice.

Proprietăți antibacteriene și antifungice

Smochinele au proprietăți antibacteriene și, prin urmare, pot fi considerate antibiotice naturale. În special, smochinele par să aibă o capacitate bună de a inhiba dezvoltarea Candida albicans (candidoza) și ar fi utilă în îmbunătățirea igienei orale.

Activitate antitumorală

Unii compuși prezenți în smochine s-au dovedit a fi capabili să inhibe creșterea celulelor din diferite tipuri de cancer.

Beneficii pentru sistemul digestiv

Smochinele au fost mult timp cunoscute pentru beneficii lor asupra sistemului digestiv. De altfel, în medicina tradițională smochinele sunt folosite pentru ameliorarea simptomelor în cazurile de colici, indigestie, pierderea poftei de mâncare și diaree.

Beneficii pentru piele

Proprietățile smochinelor se extind, de asemenea, la nivelul pielii, apărând-o și ameliorând inflamația în caz de coșuri și fire de păr încarnate. În plus, conform tradiției populare, sucul lăptos al smochinelor ajută la eliminarea negilor care se formează pe piele și la combaterea paraziților.

Sunt câteva motive care te conving să nu ocolești acest fruct și să-l consumi ori de câte ori ai ocazia.

 

My title page contents