Există oare cineva căruia să nu-i placă să mănânce fasole boabe cu ciolan afumat? Dacă da, atunci nu știe ce pierde! Fasolea este un aliment foarte hrănitor, cu numeroase beneficii pentru sănătate. Fasolea are foarte puțină grăsime și aproape deloc colesterol. O jumătate de ceașcă de fasole uscată are, în general, cam 120 calorii. Un indice glicemic foarte scăzut și foarte multi carbohidrați complecși care mențin nivelul optim de zahăr în sânge. Fasolea este un aliment potrivit pentru diabetici. Este o sursă de vitamina B, potasiu, seleniu, magneziu și chiar calciu.
Fasole boabe cu ciolan afumat. O mâncare tradițională, greu de refuzat
Porții: 4
Ai nevoie de:
400 g fasole boabe albă
1 ceapă
2 linguri pastă de roșii
Cimbru
2 linguri ulei
Pătrunjel verde
Sare
Piper
Pregătești așa:
Pui fasolea la înmuiat cu o seară înainte de pregătire. A doua zi o speli în mai multe ape și o pui la fiert în apă rece. După ce fierbe timp de 10 minute, scurgi apa și adaugi alta, care trebuie să fie încălzită înainte. Să ai deoparte o oală cu apă fiartă. Repeți operațiunea de două ori. Apoi adaugi ciolanul spălat bine și pe care l-ai lăsat în prealabil să stea 2-3 ore în apă rece. Astfel ies afumătura și sarea în exces din el. Lași să fiarbă împreună cu fasolea la foc mic, timp de o oră. Când fasolea și carnea au fiert foarte bine, scoți ciolanul, îndepărtezi osul, iar carnea o pui din nou în cratiță.
Separat, călești în ulei o ceapă tocată mărunt și o adaugi peste fasole, împreună cu pasta de roșii diluată cu puțină apă caldă. Adaugi puțin pătrunjel verde, puțin cimbru, sare și piper, după gust. Lași să fiarbă totul până scade sosul.
Sugestie!
Ciolanul poate fi înlocuit și cu bucățele de cârnați de porc proaspeți sau afumați, prăjiți separat și adăugați în fasole, cu 10 minute înainte ca fasolea să fie gata fiartă.
Servești fasolea boabe cu ciolan afumat, alături de o ceapă roșie cu sare sau sub formă de salată, cu sare și oțet. Și nu uita, un pahar de vin roșu!
Sursa foto: Pinterest