Fructe și legume de mai-iunie. Ce le oferim copiilor?

E vremea să alegem fructe și legume de mai-iunie pentru copii! Copilul trebuie să învețe că fiecare plantă/pom dă rod doar într-o anumită perioadă a anului și că, de aceea, în fiecare aotimp găsim întotdeauna fructe și legume, dar și alimente diferite. Pentru a atrage copiii să consume fructe și legume, probabil că ai încercat să-i oferi multe dintre acestea, dar, într-un final doar două-trei au fost pe placul lor. Însă, ce facem dacă fructele și legumele preferate ale copilului nu mai sunt de sezon?

Chiar dacă cel mic continuă să refuze să mănânce fructe și legume, este bine ca acestea să-i fie totuși oferite pe tot parcursul anului. Mereu altele noi, în funcție de sezon. La fiecare prânz și cină, pune-i în farfurie o porție mică de legume. O cantitate mică este mai ușor acceptată de către copil.

Alternează mesele la care îi oferi legume și fructe noi cu cele când îi oferi copilului acele fructe și legume pe care el le iubește cel mai mult. Astfel încât să fii sigură că mănâncă legume și fructe de cel puțin 3-4 ori pe săptămână.

Cum să procedezi dacă singurele fructe și legume care îi plac copilului nu sunt de sezon?

Cel mai bun lucru este să-ți faci provizii atunci când le găsești și să le congelezi. Evident, cele care pot fi păstrate astfel. De fapt, congelarea este o metodă excelentă de conservare, deoarece păstrează intacte toate proprietățile alimentelor. Cand acest lucru nu este posibil însă, nu înseamnă că nu-i mai oferi copilului fructe și legume până nu sunt disponibile cele preferate. Așa că, din când în când îi poți oferi și în extrasezon fructele și legumele lui preferate.

Cum să oferi copiilor fructe de sezon?

Fructele sunt în general mai populare decât legumele și sunt mai ușor de oferit. În timpul verii, poți pregăti smoothie-uri, folosind diverse combinații de fructe, pentru a obține gusturi diferite și mai poți adăuga și o cantitate mică de alte fructe, care nu îi plac. Astfel încât să le consume fără să-și dea seama. Pentru un gust și o textură mai bune, poți adăuga la smoothie o cantitate mică de lapte semidegresat sau iaurt cu conținut scăzut de grăsimi. De asemenea, poți prepara sorbeturi de casă, ușor de făcut și excelente atât ca gustare, cât și ca desert la sfârșitul mesei.

Fructe și legume de mai-iunie. Ce legume găsești în această perioadă?

  • usturoi
  • sparanghel
  • sfeclă
  • morcovi
  • castraveți
  • ceapă
  • ceapa verde
  • arpagic
  • fasole verde
  • fenicul
  • flori de dovlecel
  • andive
  • salată verde
  • cartofi noi
  • mazăre
  • pătrunjel
  • rubarbă
  • ridichi
  • țelină
  • spanac
  • păpădie

În ceea ce privește fructele, în această perioadă ar trebui să ne aprovizionăm cu:

  • caise
  • portocale
  • banane
  • cireșe
  • căpșune
  • kiwi
  • zmeură
  • mere
  • grapefruit

Fructe și legume de mai-iunie:

Mai presus de toate, în această perioadă se găsește fasole vedre proaspătă, mazăre proaspătă și cartofi noi. De reținut că acești cartofi sunt mai bogați în seleniu și vitamina C decât cei recoltați când au ajuns la maturitatea tehnică de recoltare. Mazărea proaspătă este o garnitură grozavă de primăvară; este bogată în vitamina A, vitamina B1, fosfor, potasiu, magneziu si fier. Are un indice de sațietate ridicat și poate fi folosită în o mie de rețete diferite. Fasolea proaspătă, săracă în calorii și bogată în fibre, este, de asemenea, o gustare excelentă pentru cei care urmează o dietă de vară. Are un efect purificator pentru intregul organism și, în plus, datorită vitaminelor oferă un aport de energie fabulos. Suferi de anemie? Fasolea vă vine în ajutor, datorită prezenței combinate a fierului și a vitaminei C. În plus, fibrele și sărurile minerale permit eliminarea toxinelor din intestin.

Căpșunile sunt foarte bune în mai și absolut nu pot lipsi pe mesele noastre. Folosește-le pentru gustări ușoare, la sfârșitul unei mese, în salate de fructe și pentru a orna deserturile de casă și prăjiturile de ziua de naștere. Căpșunile dau multă culoare și sunt tare gustoase. Profită de ele pentru a face masa mai veselă. Ai grijă doar să nu le oferi copiilor mici și, de asemenea, să le consumi în cantități mici dacă ești însărcinată sau alăptezi, deoarece căpșunile sunt considerate un fruct foarte alergen.

Cireșele sunt o gustare răcoritoare și revitalizantă, excelentă în primele zile caniculare. Au o putere calorică scăzută în comparație cu un indice de sațietate bun. Sunt foarte bogate în minerale și vitamine. În plus, au și proprietăți laxative.

 

My title page contents