La munte - Avantajele unei vacanțe la munte vara

O vacanță la munte pe timp de vară are nenumărate beneficii, deoarece ne încurajează să petrecem mult timp în aer liber, cufundați în natură. La munte beneficiem de aer curat, de sunetul și priveliștea naturii, care sunt o adevărată terapie.

În plus, la munte, în sezonul cald, atmosfera este mult mai răcoroasă decât la ​​câmpie.

Iată câteva beneficii, de care vei avea parte dacă alegi o vacanță la munte:

Îți îmbunătățești starea de spirit

Plimbările pe pajiști și în păduri verzi îmbunătățesc starea de spirit, promovând, de asemenea, producerea unor hormoni benefici organismului.

Ritmul se schimbă și stresul este redus

În munți, viața are un ritm mai lent decât în oraș. Ritmul și timpul sunt mult mai în ton cu natura: te trezești devreme, iei fiecare masă la timp, totul bine stabilit. Chiar și cei care nu sunt obișnuiți să încetinească ritmul pot aprecia beneficiile acestei schimbări.

Un aport de vitamina D îmbunătățit

Altitudinea, plimbările, sporturile în aer liber permit organismului nostru să producă vitamina D, un hormon important din care mare parte din populație este deficitară.

Aerul și apa de munte promovează purificarea

Mai ales pentru cei care locuiesc în oraș, respirația aerului de munte și consumul de apă din surse montane vă permite să scăpați (cel puțin parțial) de toxinele care s-au acumulat pe parcursul anului, din cauza poluării aerului și a apei de calitate slabă.

Aerul de munte favorizează oxigenarea

Aerul de munte este bun deoarece este uscat, are o concentrație mai mică de poluanți și stimulează oxigenarea țesuturilor. De fapt, organismul este stimulat să producă mai multe celule roșii din sânge. Acest lucru permite un aport mai mare de oxigen către organe și mușchi: toate acestea facilitează activitatea fizică.

Dormi bine noaptea

În general, în stațiunile montane, seara și noaptea, temperaturile sunt răcoroase, așa că odihna de noapte este favorizată în mod natural. Vei avea parte de un somn de calitate.

La munte găsești mai ușor alimente sănătoase și produse alimentare locale

O vacanță la munte poate constitui, de asemenea, o schimbare a obiceiurilor alimentare. Ca o recomandare: încearcă să consumi doar alimente locale și să nu consumi deloc alimentele pe care le consumi de regulă. De exemplu, cu această ocazie poți gusta miere și brânzeturi locale, iaurt, fructe de pădure, ciuperci și alte alimente disponibile în zona în care mergi.

Tăcerea purifică mintea

Chiar dacă ești în compania partenerului sau a prietenilor, încercați împreună să vă bucurați de perioade de liniște deplină atunci când sunteți cufundați în verdele naturii. Este un exercițiu terapeutic.

Pe jos sau cu bicicleta, dar mereu în mișcare

O vacanță la munte poate fi trăită în modurile tale preferate, dar întotdeauna prin exerciții fizice, care împreună cu nutriția sănătoasă și respirația profundă stau la baza bunăstării noastre psihofizice. Mersul pe munte, de exemplu, este o activitate cu costuri reduse și cu impact asupra mediului, cu multe beneficii și puține contraindicații.

Clima ideală pentru vârstnici și pentru cei cu probleme cardiace

Condițiile atmosferice create în munți sunt benefice în special pentru persoanele în vârstă și pentru persoanele cardiace. De fapt, acești subiecți sunt deosebit de vulnerabili la căldură, deoarece acest lucru impune un efort suplimentar considerabil asupra inimii, pentru a menține temperatura corpului neschimbată prin transpirație.

Beneficii pentru persoanele care suferă de alergii

Petrecerea timpului la altitudini mari este bună pentru cei care se confruntă cu alergii. La peste 1500 de metri nu există poluare ca urmare a polenului și, prin urmare, se creează un climat favorabil alergicilor.

Vara, la munte, poți face tot felul de activități:

  • drumeții sau plimbări simple;
  • tururi cu mountain bike-ul;
  • alte tipuri de sport: alpinism, mers nordic, canyoning, rafting;
  • petrecerea timpului în zonele SPA ale hotelurilor sau centrelor sportive;
  • poți observa luna și stelele scufundate în tăcere;
  • vizitarea unor lacuri și iazuri;
  • poți descoperi pâraie și cascade;
  • poți face plimbări de-a lungul râurilor.

 

 

 

 

My title page contents