Ce trebuie să conțină micul dejun în timpul sarcinii? Prima masă a dimineții este esențială și în timpul sarcinii și poate fi dulce sau sărată, în funcție de gustul femeii gravide și urmând recomandările nutriționistului.
Starea de bine și o alimentație bună merg mână în mână. În plus, e cazul să risipim mitul trecutului că femeia însărcinată trebuie să mănânce de două ori mai mult, pentru ea și pentru bebeluș, alegând în voie orice își dorește. Dimpotrivă, este mai bine să urmeze o dietă sănătoasă și echilibrată.
Micul dejun, care este prima masă a zilei, are o importanță deosebită în orice dietă, și mai ales în sarcină, deoarece:
- oferă caloriile potrivite pentru a asigura o sațietate de dimineața până la ora prânzului;
- ajută la întărirea sănătății bebelușului atunci când acesta este încă în pântecele mamei;
- poate fi un aliat valabil pentru combaterea grețurilor și vărsăturilor care însoțesc adesea gravidele, mai ales în primul trimestru de sarcină.
Să vedem ce alimente îndeplinesc cel mai bine aceste cerințe.
Ce ar trebui să conțină micul dejun în timpul sarcinii?
Micul dejun trebuie să fie bogat, dar ușor și digerabil. Mai exact, acesta nu trebuie să fie prea abundent, și nici să fie supraîncărcat cu grăsimi, zaharuri rafinate și sare, pentru a limita unele riscuri ce pot apărea în timpul sarcinii, cum ar fi hipertensiunea arterială.
Micul dejun trebuie să se bazeze pe carbohidrați complecși, pe care îi găsim, de exemplu, în cerealele integrale. Pentru a hidrata organismul, micul dejun ar trebui să fie bogat în fructe și legume care furnizează săruri minerale și lichide. Laptele este, de asemenea, important deoarece este o sursă de calciu și vitamina D care contribuie la mineralizarea oaselor fătului. Mai mult, pentru a ameliora grețurile matinale, gravidelor li se recomandă consumul de fructe uscate și fibre.
Iată câteva alimente pe care le poți combina între ele:
- Iaurt simplu și proaspăt, care poate fi o alternativă excelentă la lapte; este și mai digerabil și poate fi combinat cu cereale integrale, fructe proaspete și fructe uscate;
- laptele și derivate, bogate în calciu și vitamina D, care sunt foarte importante în alimentația viitoarei mame. Excelent cu cereale sau fructe proaspete;
- dacă, în schimb, viitoarea mamă suferă de intolerantă la lactoză, laptele trebuie înlocuit cu derivați vegetali precum lapte de migdale, orez, soia sau de cocos;
- fructe proaspete, de sezon, sursă de lichide, energie, care oferă sațietate: tocate, stoarse (dacă nu suferi de aciditate stomacală care ar putea apărea în ultimele luni de sarcină), piure.
Idei pentru un mic dejun savuros
Dacă preferi ca micul dejun să fie sărat, poți alege să consumi:
- pâine prăjită integrală
- pâine integrală
- prăjituri de orez și porumb
- brânzeturi bogate în calciu
- ouă fierte după bunul plac, dar fără grăsime
- şuncă prăjită
alături de:
- infuzii
- ceai verde
- mic dejun antigreață, cu fibre și nuci
Dacă suferi de greață, mai ales în primele trei luni de sarcină, este nevoie să te încarci cu fibre, începând cu micul dejun:
- pâine neagră prăjită
- biscuiti de orez
- biscuiti simpli
- fructe uscate, bogate în Omega-3
- banane (conțin vitamina B6), utile pentru contracararea senzației de greață
Alimente de evitat:
Sunt acele alimente care conțin substanțe incitante, care sunt prea grase sau prea industriale. De exemplu:
- cafea
- cacao
- mâncare prăjită
- mâncare grasă
- alimente preambalate
- alimente prea condimentate
- alimente prea zaharoase
- alimente tratate cu grăsimi hidrogenate, grăsimi vegetale fierte sau untură
Prin eliminarea acestor alimente nu numai că îți vei începe ziua încărcată cu energie bună, dar vei contracara și greața din primele luni de gestație și aciditatea în ultimele.