Paste cu dovleac și cârnați – Pastele cu dovleac și cârnați sunt un prim fel rapid și gustos ce se prepară pe perioada toamnei și a iernii, atât timp cât mai avem dovleac. Aroma dulce a dovleacului merge perfect cu cârnații sărați și aroma puternică de rozmarin.
Pastele cu dovleac și cârnați sunt excelente cu toate tipurile de dovleac, a căror aromă este bine evidențiată de rozmarin. Și, evident, de cea a parmezanului presărat la final. Cu toate acestea, dovleacul portocaliu de formă alungită, este cel mai des folosit în pregătirea acestei rețete.
Paste cu dovleac și cârnați
Porții: 2
530 Kcal pe porție
Pregătire: 45 de minute
Ai nevoie de:
100 g dovleac
100 g cârnați
1 crenguță de rozmarin
Piper negru proaspăt măcinat
1 ceapă eșalotă
1 lingură ulei de măsline extra virgin
100 ml vin alb sec
250 ml bulion de legume
Sare
160 g paste făinoase
20 g de parmezan ras în fulgi foarte subțiri
Pregătești așa:
Tai pulpa dovleacului în cuburi destul de mici, mai puțin de un centimetru pe fiecare parte.
Scoți pielița exterioară și tai cârnații.
Speli rozmarinul și îl tai foarte fin.
Cureți ceapa și o toci foarte mărunt.
Pui uleiul într-o tigaie neaderentă, adaugi ceapă și o lași să se rumenească ușor la foc mic. Adaugi cârnații, rozmarinul tocat, piperul măcinat și lași să se gătească la foc mare, amestecând continuu, să nu se ardă.
Stropești apoi totul cu vinul alb sec și lași să se evapore la foc mare.
Adaugi dovleacul cuburi, gătești timp de 1-2 minute, în timp ce amesteci, apoi adaugi 2-3 linguri de bulion de legume. Gătești timp de 5 minute, la foc mediu, acoperit. După timpul indicat, guști dovleacul să vezi dacă e gata. Condimentezi cu sare, oprești focul și lași totul acoperit.
Între timp, fierbi pastele în apă sărată și, înainte de a le scurge, iei o jumătate de polonic de apă de la fiert și o adaugi în tigaia cu sos, apoi pornești focul.
Sotezi pastele scurse, la foc mare, în tigaia cu sos pentru câteva momente, amestecând din când în când.
Servești pastele cu dovleac și cârnați imediat, presărate cu fulgi de parmezan.