Plăcintă cu brânză dulce și sărată. Un deliciu din care o să mănânce și piciul

Plăcintă cu brânză dulce și sărată

Plăcinta poate fi o alegere potrivită pentru orice moment al zilei. Unde mai pui că poate fi atât dulce, cât și sărată, ba chiar combinată. Cu atâtea variante de umplutură, plăcinta se prezintă onorabil atât la micul dejun, la prânz sau la cină. Aluatul este de bază, iar umplutura, după bunul plac.

 

Ai nevoie pentru aluat universal de plăcinte:

25 g de drojdie

350 ml de lapte

100 g de unt

650 g de făină

1/2 linguriță de zahăr

1 linguriță rasă de sare

1 ou

Ai nevoie pentru umplutură:

1/2 amestec de brânză de burduf cu brânză telemea, cu brânză dulce

2 ouă

 

Pregătești aluatul de plăcintă așa:

Într-un bol, freci drojdia cu zahărul, până ce se înmoaie bine, după care mai adaugi 100 ml de lapte călduț și 2 linguri cu vârf de făină. Apoi, lași amestecul să crească: într-un sfert de oră ar trebui să-și dubleze volumul. Apoi, încorporezi și restul ingredientelor: 100 g de unt topit (călduț), restul de lapte, făina, gălbenușul și sarea. Când aluatul nu mai poate fi amestecat cu lingura, iei coca și o frămânți circa 10 minute. Consistența aluatului trebuie să nu fie prea tare. Lasă-l la dospit la căldură.

Între timp, pregătește masa pe care lucrezi și umplutura. Pe blatul de lucru pui o folie alimentară, pe care o tapetezi cu făină. Când aluatul a crescut suficient, iei jumătate din el și întinzi o foaie de mărimea tăvii în care vei coace plăcinta. După ce ai pus prima foaie în tavă, întinzi și cea de-a doua foaie. Pui umplutura peste prima foaie din tavă și acoperi cu a doua foaie de aluat. Foaia de deasupra o ungi cu albuș, cu ajutorul unei pensule. Cuptorul trebuie bine încălzit înainte de a introduce tava. Dai tava la cuptor circa 45 de minute, la foc potrivit. Nu deschizi cuptorul în primele 15-20 de minute.

 

Pregătești umplutura așa:

Mărunțești brânza și amesteci cele două variante între ele, apoi totul cu ouăle.

Ai grijă! Brânza telemea sau cea de burduf pot fi prea sărate, la fel și cașcavalul, caz în care este bine să folosești mai des brânza dulce, făcută în casă. Copiii mici trebuie feriți de alimente foarte sărate.

Sugestie: Poți încerca și varianta doar cu brânză dulce. În acest caz mai adaugi un pumn de stafide, 3-4 linguri de zahăr pudră, 1 lingură de coajă de portocale rasă sau scorțișoară și un plic de zahăr vanilat.

Sursa foto: Pinterest

My title page contents