Reflexoterapie la tine acasa

In 1915, un articol intitulat ”Ca sa nu te mai doara dintele, apasa-ti degetul” (semnat de dr William Fitzgerald) aducea din nou in atentia publicului reflexoterapia, o tehnica pe care chinezii si egiptenii o cunoasteau inca din anul 4000 i.Hr.

Astazi stim ca reflexologia vindeca o multime de afectiuni si, gratie Internetului, ne sunt familiare hartile cu punctele reflexogene ale mainilor in mai multe variante: occidentale, indiene, coreene etc. Stim insa mai putine despre tehnica de executie a miscarilor pe care le putem face si acasa, pentru a scapa de insomnii, dureri de gat, dureri de cap sau de spate.

Cum functioneaza tehnica

”Apasarea unor anumite puncte la nivelul palmei este de fapt tot o forma de reflexoterapie, prin care se stimuleaza terminatiile nervoase din palme, care trimit impulsuri catre intreg corpul prin sistemul nervos. La nivel subtil, aceste puncte sunt aferente unor nadi-uri, acestea putand fi imaginate precum niste intersectii la nivelul merdianelor prin care circula energie. La foarte multi dintre noi aceste nadiuri sunt blocate, iar prin stimularea lor, se reia fluxul energetic si apar si rezultatele in plan fizic prin insanatosire”, explica Bogdan Begligiu, terapeut la cabinetul de masaj Tummo Reiki.

Manevre

Folosind aratatorul sau degetul mare pentru a exercita presiune (le poti folosi si pe ambele deodata), foloseste urmatoarele manevre:

▪ Fie presezi direct, fie faci cerculete mici cu degetul asupra zonei
▪ Presiunea trebuie sa fie puternica si aplicata intre 3-5 secunde.

▪ Incepe cu mana dreapta si dupa ce ai terminat complet poti sa treci la stanga
▪ Incepe cu degetul mare si apoi cu restul degetelor

Persoanele care au flebotomie NU au voie sa faca masaj reflexogen!

”Degetele corespund cu capul si gatul. Masajul degetelor te va ajuta sa elimini dureri cum sunt cele de cap, de dinti, de sinusuri. Palmele corespund corpului. Cum te uiti la palma, partea de la baza degetelor corespunde cu gatul, centrul cu stomacul si ficatul si partea de langa incheietura cu sistemul digestiv”, explica Bogdan Begligiu.

Vindeca prin reflexoterapie:

Constipatie
La degetul aratator, apasa la baza unghiei spre degetul mare. Acesta este corepondentul meridianul intestinului gros si colonului.

Durere in gat
Tine degetul mare de la baza si roteste-l. Trage apoi de el si roteste-l in cealalta directie. Realizeaza aceeasi miscare de rotatie in ambele sensuri, dar acum mergand cu o falanga mai sus. Realizeaza acelasi procedeu la toate degetele.

Durere de sinusuri si de cap
Apasa varful degetului mare intr-o miscare de pulsatie, pe toate partile. Repeta manevra pentru fiecare deget, pentru a scapa de durerile de sinusuri si de suparatoarele migrene.

Durere de umeri
Freaca baza degetului mic pe ambele parti si vei scapa de durerile de umeri

Durere de spate
Aplicarea presiunii pe degetul mare, de la varf pana la baza, te scapa de durerile de spate.

Insomnie
Apasa presiune in centrul degetului mare, unde avem amprenta, timp de 45 de secunde. Repeta de 2-3 ori pe zi.

Libidou scazut
Nu ai chef azi? (si n-ai avut nici ieri sau saptamana trecuta?) O manevra simpla te poate ajuta sa rezolvi problema si sa scoti cuplul din impas: misca incheietura fiecarei maini de douazeci de ori, de 2-3 ori pe zi.

 

foto Shutterstock.com

My title page contents