Semnalele de alarmă de la începutul unei relații de cuplu. Ia-le în seamă!

Câte neplăceri ar fi evitate dacă am depista semnalele de alarmă de la începutul unei relații de cuplu...

Câte neplăceri ar fi evitate dacă am depista semnalele de alarmă de la începutul unei relații de cuplu… Dar pentru că, cel puțin la început, dragostea e oarbă, vedem la partener numai calități.

 

Ființă socială, omul preferă să fie cu cineva decât să fie singur. Și nu în puține cazuri, de frica singurătății preferă să fie cu… oricine. Din păcate, relații care ulterior se dovedesc a fi nepotrivite, se sfârșesc în mod nu tocmai prietenesc. Dacă ai fi observat semnalele de alarmă de la începutul unei relații de cuplu, despărțirea s-ar fi produs înainte să doară prea tare. Da, asta e, suntem suma faptelor, greșelilor și compromisurilor pe care le facem în viață.

Semnalele de alarmă de la începutul unei relații de cuplu

Nu spune nimeni să stai permanent la pândă, așteptând o mișcare greșită. Spunem doar să păstrezi vigilența și să nu treci ușor cu vederea derapajele doar pentru că iubești. Sigur, inima poate avea propriul ritm, dar nu lăsa rațiunea să doarmă. Semnalele de alarmă pot fi clare și evidente, ochi să le vezi îți mai trebuie.

Mai mult te supără decât te bucură

Într-o scenă dintr-un celebru serial difuzat și la noi, unul dintre personaje spunea că testul perfect pentru partener este să contorizezi dacă te face mai mult să zâmbești sau să te încrunți. De ce n-ai face acest exercițiu? Marchează pe un calendar cu + zilele în care te-a făcut să zâmbești și cu – pe cele în care te-a supărat. Dacă bilanțul de la sfârșitul lunii este… negativ, înseamnă că nu-i omul potrivit.

Scoate ce e mai rău din tine

Te știi că ești o persoană stabilă emoțional, care își ține nervii în frâu, care nu se manifestă în public. Și, cu toate astea, partenerul/partenera reușește să te scoată din pepeni și să te facă adesea de nerecunoscut. Ei bine, e semn că ceva nu-i în regulă. Și că într-o zi ai putea să îți pierzi stabilitatea aia emoțională cu care te lauzi acum.

Grăbește relația

O relație are nevoie de timp pentru a se dezvolta și maturiza. Trebuie să dospească, precum pâinea. Progresul ei normal nu ar trebui să aibă loc cu viteza luminii. Ai auzit și tu de cupluri care s-au mutat împreună după numai o săptămână și s-au căsătorit după două luni. Câți mai sunt împreună? O relație care evoluează rapid poate fi o vâlvătaie care se și stinge repede.

Te aude dar nu te ascultă

Știai că între cele două este o diferență majoră, nu-i așa? Dacă nu te ascultă, dacă nu este atent/ă la nevoile și dorințele tale, ce rost mai are? O relație de cuplu ar trebui să se bazeze în primul rând pe o prietenie profundă, specială, pe încredere și ajutor reciproc. Dacă este surd/ă la toate astea, cum crezi că veți putea construi ceva împreună?

Este posesiv/ă

Te sună de zeci de ori pe zi, vrea să știe în permanență unde te afli și cu cine, cronometrează timpul pe care îl faci pe drum, de la servici până acasă, de acasă până la magazinul din colțul străzii, verifică dacă ai fost unde spui că ai fost. Asta-i viață? Ți se pare în regulă să trăiești o viață atât de controlată? În afară de asta, oamenii posesivi sunt și cei mai susceptibili de a deveni violenți.

Consumă alcool cam prea des

Dacă e vorba despre o ieșire cu prietenii, de o petrecere sau un eveniment important, nu e o dramă dacă a băut. Însă dacă acest obicei este zilnic, fără motiv, este un semnal de alarmă cât se poate de clar. Paharul de vin băut la masă, despre care se spune că e sănătate curată, poate fi preludiul unui viitor înecat în alcool, comportament abuziv și violențe. Deci nu ignora semnalele de alarmă de la începutul unei relații de cuplu!

Este egoist/ă

Dragostea, relația de cuplu, ar trebui să însemne și dorința ca celuilalt să îi fie bine, să fie fericit și mulțumit. Dragoste înseamnă mai mult tu decât eu. Câtă vreme consideră că tot ce este mai bun i se cuvine și de cele mai multe ori își ia partea, înseamnă că egoismul este cel care îl/o guvernează.

Nu îți recunoaște valoarea

Când cel de lângă tine nu te prețuiește, înseamnă că nu este al tău. Și mai înseamnă că îți pierzi timpul cu o astfel de persoană. Nu e treaba ta să îl ajuți să-și dea seama cât valorezi și nici să-l schimbi ca om. Lasă-l să-și vadă de drumul lui dacă nu poate aprecia și păstra ce are lângă el.

My title page contents