Supă Spollichini – un fel de mâncare tipic al tradiției culinare napoletane, care se prepară exclusiv vara. Spollichini nu sunt altceva decât o fasole cannellini proaspătă încă închisă în păstaie. În Napoli, dar mai general în Campania, vara, tarabele diferitelor piețe de fructe și legume sunt pline de acest tip de fasole.
Acest fel de mâncare, pentru mulți napolitani este legat și de amintirile din copilărie. După terminarea anului școlar, oamenii se mutau în case de vacanță până la începutul lunii septembrie. Și, cel puțin o dată pe săptămână, pregăteau supa spollichini, lăsând copiilor sarcina de „spollicare” sau „despăstăirea” fasolei (desfacerea păstăilor).
Este o rețetă foarte simplă, dar plină de arome, cu un dressing pe bază de roșii și condimente vegetale, cum ar fi țelină și mult busuioc. În general, se mănâncă cu felii de pâine prăjită, dar, dacă dorești, poți transforma supa într-un prim fel excelent adăugând paste scurte mixte.
Supă Spollichini
Porții: 4
Gătire: 1 oră și 30 de minute
Ai nevoie de:
1 kg de spollichini (fasole păstăi)
Ulei de măsline extravirgin după gust
1 cățel de usturoi
1 tulpină de țelină
Câteva roșii cherry
Sare după gust
1 praf de piper negru
Câteva frunze de busuioc
Pregătești supă Spollichini așa:
Pentru a pregăti supa de spollichini, începi prin a desface păstăile de fasole, colectând fasolea într-un castron.
Când ai terminat, clătești boabele de fasole sub jet de apă și le pui la fiert în apă rece, într-o oală adâncă. Timpul de fierbere va fi de aproximativ 1 oră.
Când spollichini sunt aproape fierte, dar încă „al dente”, pregătești într-o cratiță un sote cu un cățel de usturoi, o tulpină de țelină tăiată în bucăți, un ardei iute dacă dorești și, în sfârșit, niște roșii cherry tăiate în jumătate.
Lași totul să gătească câteva minute, apoi adaugi spollichini cu puțină apă de gătit.
În acest moment, adaugi sare și câteva frunze de busuioc proaspăt, continuând să gătești până când fasolea este complet fiartă și aromată. Va dura aproximativ 20 de minute.
Servești supa spollichini la masă adăugând, în fiecare bol, puțin ulei de măsline extravirgin. De asemenea, un praf de piper negru și o frunză de busuioc. Însoțește supa cu felii de pâine veche prăjită și un pahar bun de vin.