Mituri despre mancarea sanatoasa 1. Sa mananci sanatos este scump

Foarte multi cred ca sa mananci fructe si legume proaspete este mai scump decat sa mananci o dieta ‘normala’. Eu le spun asa: incercati sa nu mai puneti in cosul de cumparaturi bauturi acidulate, alcool, mezeluri si branzeturi, mancare care vine in cutii si pungi si:

  • veti avea mai mult loc in cos  pentru: salata verde, ruccola, valeriana, banane, portocale, castraveti, ardei, mere, ananas, linte, orez, etc.
  • veti ramane cu mai multi bani in buzunar.

Sa mananci sanatos asta si inseamna pentru mine: sa incorporezi in alimentatie cat mai multe alimente integrale (asa cum le-a creat natura), fructe si legume, proaspete si gatite. Sa mananci organic, da, poate fi scump, insa ca sa fim sanatosi nu e nevoie sa mancam 100% organic (desi ar fi ideal!). E suficient sa stim ce sa alegem.

Pentru familia mea eu aleg intotdeauna carne si lactate organice (sunt cele mai ‘murdare’), iar pentru legume si fructe ma ghidez dupa cele doua liste elaborate de Environmental Working Group: Clean Fifteen si Dirty Dozen. Legumele si fructele de pe Dirty Dozen le cumpar fie doar organice, fie pe cele crescute local. Gasiti cele doua liste aici: http://www.ewg.org/foodnews/summary.php

Un alt secret este sa incerci sa mananci cat mai mult produse locale si in sezonul lor.

Mituri despre mancarea sanatoasa. Nu uita ca aportul de micronutrienti (minerale, vitamine, fitochimicale, fenoli, etc.) e mult mai mic la hrana conventionala decat la cea organica. O masa plina de nutrienti ne satisface pe deplin, ceea ce inseamna ca nu vom mai simti nevoia sa tot rontaim dupa aceea, adica sa aruncam bani pe gustari mai degraba nesanatoase. Un ultim argument: sa mentii un regim alimentar sanatos impune sa incepi sa gatesti acasa din ce in ce mai mult. Or, mancarea gatita acasa este intotdeauna mai ieftina cu minim 75% decat cea pe care o iei la restaurant sau decat minuturile pe care cumperi de la supermarket.

Mituri despre mancarea sanatoasa 2. Mancarea sanatoasa e greu de preparat

Asta-i probabil cel mai mare mit! Cat de greu e sa faci un sos delicios pentru salata si apoi sa-l combini cu ceva legume si frunze verzi taiate? Dar sa arunci in blender 1 banana, 1 mana de zmeura si suc proaspat stors de portocale? Dar cat de mult iti ia sa cauti pe internet cum se gateste quinoa, apoi s-o combini cu cateva legume trase in tigaie intr-o lingurita de ulei de cocos si folosind condimentele tale favorite?

Uite ce e, nimeni nu s-a nascut in bucatarie! De fapt, nimeni nu s-a nascut nimic. Ca sa ajungem sa ne pricepem la ceva e nevoie sa ne dorim asta si sa incepem sa exersam. Iar in era Facultatii de Atotstiinta Google nu mai ai nicio scuza. Incepe cu 2-3 retete facile care ti se par si pe gustul tau, da licenta cu ele si vei vedea cum nevoia de diversitate te va impinge spre masterat 🙂

Mituri despre mancarea sanatoasa 3. Mancarea sanatoasa e doar cea pe care o gatesti acasa

Desi e adevarat ca singura modalitate prin care poti controla 100% calitatea ingredientelor din mancarea ta e s-o gatesti singur(a), nu e nevoie totusi sa te izolezi social. Din experienta proprie, exista multe restaurante cu bucatarie arabeasca unde mancarea vegetariana este exceptionala. Si delicioasa, si sanatoasa. In mai toate restaurantele e suficient sa studiez meniul prin lentila sanatatii si vei gasi macar un preparat care sa treaca de standardele tale. Iar daca esti si mai hotarat(a) sa mananci sanatos poti merge pana la a sugera bucatarului sa excluda anumite lucruri din felurile pentru care te hotarasti.

Sper ca ai inteles din start ca nu vorbeam si despre retelele fast food:)

Mituri despre mancarea sanatoasa 4. Mancarea sanatoasa nu are gust bun

Oooo, permite-mi sa te opresc chiar aici! Nu doar sarea in exces sau grasimea in exces sau zaharul in exces fac o mancare gustoasa… Gustul bun e dat de felul in care combinam ingredientele si de… condimente. Iar la capitolul condimente, sta toata lumea la picioarele noastre!

Eu gatesc cu arome romanesti, italiene, indiene, arabesti, spaniole, frantuzesti – ce crezi si ce nu crezi! In plus, selectez ingrediente de buna calitate: rosii proaspete si gustoase sau un sos de rosii excelent, ceapa rosie, ca-i mai aromata, uleiuri presate la rece, plante aromatice proaspete.Asa ca asta chiar nu e o scuza valabila!

shutterstock_262538126

 

Mituri despre mancarea sanatoasa 5. Mancarea sanatoasa vine si in ambalaje

Probabil ca hummus-ul de la supermarket ti se pare ok. Sau chipsurile pe care scrie ca au cu 75% mai putine grasimi. Sau salata de peste de la conserva. Sau sosurile cu nume rafinat gata preparate. Sau biscuitii organici.

Aici nici nu trebuie sa argumentez prea mult. Te rog doar citeste etichetele! Cata sare? Cat zahar? Cate ingrediente greu de pronuntat si pe care bunicii tai nu le-ar intelege in ruptul capului?

Industria alimentara ne expune la atatea riscuri prin ingrediente chimice si apoi prin toxinele din ambajele metalice si de plastic incat nu, mancarea procesata nu e sanatoasa!

6. Mancarea sanatoasa este aceeasi pentru toti

Spune-i asta unei femei care se confrunta cu probleme ale tiroidei si pentru care broccoli sau spanacul verde NU sunt bune. Sau da-i un suc de sfecla rosie unei persoane care are litiaza renala. Lista poate continua, din pacate. Desi este adevarat ca o dieta bazata pe alimente integrale si din care ai exclus mancarurile procesate imbunatateste sanatatea oricui, exista o serie de situatii in care ce e bun pentru 99% dintre noi face rau restului.
Solutia? Informeaza-te, dar trece tot ce auzi sau citesti prin filtrul propriei experiente. Si invata sa-ti cunosti corpul!

7. Mancarea sanatoasa iti garanteaza o sanatate de fier

Desi o dieta sanatoasa este cruciala, ea nu e unicul raspuns. Si iti sugerez sa te intrebi cat mai des: ce altceva ma hraneste dincolo de mancare? Oare relatiile cu membrii familiei mele? Oare cat de fericit(a) sunt la slujba? Sau poate sensul pe care il dau vietii mele? Sau chiar timpul pe care il petrec stand pe marginea unui lac sau la umbra unui copac? O tona de broccoli nu va compensa pentru lipsa de somn, o mentalitate negativa, un job foarte stresant, o relatie de cuplu toxica, renuntarea la propriile vise… Toxine sunt peste tot, nu doar in farfurie.

 

foto Shutterstock.com

My title page contents