Ajutor, am racit! Raceala in timpul sarcinii

raceala

„Ajutor, am racit! Raceala in timpul sarcinii”. Schimbarile de anotimp favorizeaza, de cele mai multe ori, aparitia guturaiului sau, cum mai este numit popular, raceala. Exista peste 200 de tipuri de specii de virusuri care pot provoca simptomele de raceala si care nu le ocolesc nici pe femeile insarcinate, mai ales ca pe perioada celor noua luni de sarcina sistemul imunitar este mai slabit.

 

Este bine sa stii ca infectiile virale se pot transmite foarte usor. E de ajunsa sa intri in contact cu persoana infectata. Cum sistemul imunitar este mai slabit, simptomele racelii dureaza mai mult decat este normal. Si uite asa ele pot duce la aparitia complicatiilor, mai ales ca viitoarele mame nu pot lua orice medicament.

Manifestari ale racelii

Primele simptome ale unei raceli usoare sunt fie de nas infundat, dureri in gat si senzatia de ”arici” in gat. Se pot adauga: durere usoara de urechi, stranuturi, tuse, dureri de cap, stari de oboseala, dureri generalizate in tot corpul, transpiratie. Aparitia temperaturii de peste 38,5 grade Celsius in primele trei luni de sarcina poate duce la oprirea din evolutie a sarcinii sau la diverse malformatii ale fatului. Tocmai de aceea, vizita la medic este obligatorie. E important sa te asiguri ca raceala nu se transforma intr-o forma mai grava, cum este gripa. Febra este un mecanism prin care organismul se apara si lupta impotriva virusurilor. Prin transpiratie se elimina toxinele din organism. Combate deshidratarea printr-un aport important de lichide (apa, sucuri de fructe si legume fara zahar, supe).

Ce faci daca ai racit?

Odihna este primul si cel mai la indemana remediu pentru organsimul tau si pentru bebelus. Atunci cand este odihnit, corpul tau lupta cel mai eficient cu virusii. Un alt remediu este hidratarea. Daca vrei sa combati durerea in gat, poti incerca gargara cu apa cu sare neiodata. Alimentatia joaca un rol important in procesul de recuperare. Chiar daca nu ai pofta de mancare, este bine sa incepi cu alimente usoare, simple. Sugestia noastra? Supele de legume, sucurile (smoothie-uri) de legume si fructe proaspat stoarse, painea neagra sau intermediara. Fructe ca afinele, catina, bananele, merisoarele, citricele sau legume ca ceapa, usturoiul, hreanul (daca-l suporti) sunt ideale in recuperarea cat mai grabnica. Inhalatiile cu uleiuri naturale te vor ajuta sa-ti decongestionezi sinusurile.

Ce medicamente poti lua?

Aproape orice medicament luat in timpul sarcinii trece prin placenta putand influenta bebelusul din burtica. Tocmai de aceea, pe toata perioada sarcinii, niciun medicament nu se administreaza fara prescriere de la medicul care urmareste sarcina. Multe dintre medicamentele pe care obisnuiai sa le iei la primele simptome ale racelii sunt acum interzise deoarece pot afecta fatul. Fara prescriptia medicului, nu ai voie sa iei niciun banal sirop de tuse, antihistaminic sau decongestionant pentru caile nazale. Cele mai multe dintre ele au efecte adverse pentru bebelus, asa ca intreaba medicul ce medicamente ai voie sa iei.

 

Cum previi raceala?

  • Mananca alimente sanatoase, fructe si legume proaspete care iti vor aduce un aport important de vitamina C.
  • Odihneste-te cat mai bine si evita factorii de stres.
  • Fa miscare! Activitatea fizica regulata, chiar si mersul pe jos spre serviciu, imbunatateste circulatia si intareste sistemul imunitar.
  • Evita, pe cat posibil, spatiile aglomerate.
My title page contents