Ce-ar fi masa de Crăciun fără ceva bun, fără un desert? Și fiecare are dreptul să aleagă și să se bucure de dulcele preferat. Coronița glazurată de Crăciun este un desert ce merge perfect alături de o cafea fierbinte sau un pahar de vin fiert.
Coroniță glazurată de Crăciun
Preparare: 30 de minute
Coacere: 35 minute
Ai nevoie pentru coroniță glazurată de Crăciun de:
2 ouă
200 g zahăr
1 praf de sare
200 g făină
2 lingurițe drojdie uscată
50 g cacao
1 pliculeț zahăr vanilat
12 linguri ulei
200 ml lapte bătut
1 linguriță de unt
Ai nevoie pentru glazură de:
2 albușuri
Zahăr pudră
Zeamă de lămâie
Pregătești coronița glazurată de Crăciun așa:
Bați ouăle cu zahărul până se albesc și devin spumoase. Amesteci zahărul vanilat, făina cernută cu praful de sare și drojdia. Încorporezi treptat uleiul și laptele bătut, apoi amesteci delicat și rapid cu crema de ouă. Împarți apoi compoziția în două. În jumătate din compoziție adaugi cacao, iar cealaltă jumătate de compoziție rămâne albă.
Ungi cu unt și tapetezi cu făină o tavă rotundă cu gaură la mijloc (ca cea pentru savarină). Torni mai întâi compoziția cu cacao și apoi compoziția albă.
Coci la foc potrivit, timp în care te ocupi de pregătirea glazurii. Bați albușurile spumă, împreună cu zahărul, până se îngroașă. Adaugi puțină zeamă de lămâie și torni peste coronița caldă. Lași să se întărească glazura și să se răcească coronița și apoi o poți tăia.