Iată o idee pentru prânzul de azi: Supă de mazăre cu afumătură. Mazărea verde este o legumă populară, destul de hrănitoare și care conține o cantitate echitabilă de fibre și antioxidanți. De fapt, dacă facem o analiză strictă, mazărea verde nu este legumă. Este vorba despre niște semințe mici, sferice, care provin din păstăi produse de planta Pisum sativum. Aceasta face parte din familia leguminoaselor, formată din plante care produc păstăi cu semințe în interior. Leguminoase sunt, de asemenea, lintea, năutul, fasolea și arahidele.
Cu toate acestea, mazărea verde este gătită în mod obișnuit și vândută ca legumă. O poți găsi în comerț sub formă congelată, proaspătă sau conservată. Deoarece mazărea verde are un conținut ridicat de carbohidrați numiți amidon, aceasta este considerată o legumă cu amidon, alături de cartofi, porumb și dovlecei.
Există mai multe varietăți de mazăre disponibile, inclusiv mazărea galbenă, mazărea cu ochi negri și mazărea mov. Cu toate acestea, mazărea verde este cea mai frecvent consumată.
Supă de mazăre cu afumătură
Porții: 4
Preparare: 15 minute
Fierbere: 30 minute
Ai nevoie de:
500 g mazăre congelată
1 rădăcină mică de țelină
1 cățel de usturoi
1 fir de praz
4 cartofi mari roșii
2 linguri unt
2 fire de cimbru
500 ml supă de legume
300 ml supă de carne
1 lingură de boabe de enibahar
1 lingură de boabe de piper negru
159 g bacon afumat
Sare, piper
Pregătești așa:
Lași la decongelat mazărea (nu chiar de tot, să nu se înmoaie). Cureți țelina de coajă și o tai cuburi. Tai prazul rondele, iar usturoiul îl toci.
Cureți cartofii de coajă, îi speli și îi tai în bucăți potrivite.
Încingi untul, călești țelina, prazul, usturoiul și cartofii. Adaugi cimbrul și supa. Boabele de piper și enibahar le pui într-un săculeț pe care îl scufunzi în supă. Dai supa în clocot și o lași să fiarbă acoperită circa 20 de minute.
Între timp, tai baconul fâșii și le adaugi în supă, împreună cu mazărea. Lași totul să fiarbă timp de 10 minute.
Scoți din supă săculețul cu mirodenii și crenguța de cimbru. Sărezi și piperezi supa după gust, și o servești în farfurii preîncălzite. Presari pătrunjel proaspăt tocat.