Ce să mănânci când e frig? În ce constă dieta de iarnă?

Ce să mănânci când e frig? În ce constă dieta de iarnă?

Ce să mănânci când e frig pentru a fi sănătos și într-o formă bună? Pe lângă faptul că trebuie să ne îmbrăcăm bine, când se lasă frigul trebuie să avem grijă și la alimentație. De aceea, hai să descoperim împreună ce alimente sunt mai potrivite pentru a fi consumate în sezonul rece.

Preparatele calde nu pot lipsi din dieta ta

Aproape că nu era nevoie să fie specificat, deoarece cu toții avem tendința să mâncăm ceva cald atunci când e foarte frig afară. Undă verde, așadar, la supe, ciorbe și ceaiuri din plante. Vom afla și ce ingrediente sunt mai recomandate pentru prepararea acestor remedii împotriva frigului și a răcelii.

Mănâncă mai mult, dar nu exagera!

Iarna, necesarul caloric crește, mai ales pentru cei care, din diverse motive, trebuie să petreacă mai mult timp în aer liber. Din acest motiv, mesele pot fi mai bogate în nutrienți. Deși în mod tradițional alimentația din timpul iernii se bazează pe un conținut mai mare de grăsimi, totuși este indicat să nu crești prea mult lipidele, în special cele de origine animală.

În schimb, sunt preferate alimentele proteice nu prea grele, de preferință de origine vegetală. Alege așadar, să consumi leguminoase și, în al doilea rând, fructe uscate, carne albă, ouă și brânzeturi mai puțin bogate în grăsimi. Chiar și carnea roșie poate fi consumată într-o cantitate ceva mai mare decât în ​​sezonul cald, dar ar fi bine să nu exagerezi. Eventual, să o asociezi cu zilele în care desfășori o activitate fizică mai intensă.

Ce să mănânci când e frig? Ce alimente alegi?

Leguminoase

Fasolea, lintea, năutul și mazărea furnizează proteine ​​vegetale, carbohidrați cu indice glicemic scăzut, fier și fibre. Aceste substante sunt esentiale pentru metabolismul muscular, pentru a contracara oboseala, pentru bunastarea digestiei si pentru eficiența sistemului imunitar. Prin urmare, alege să consumi supe calde pe bază de leguminoase.

Legume de sezon

Dovleacul, spanacul, napul, sfecla roșie, cartoful și alte legume ale sezonului rece conțin cantități bune de vitamina A, carotenoide și minerale.

Varză și broccoli

Bogate în vitamina C și carotenoide, susțin sistemul imunitar și luptă împotriva îmbătrânirii.

Ceapă și usturoi

Ceapa și usturoiul pot ajuta la combaterea infecțiilor bacteriene datorită conținutului lor de alicină. Iarna, așadar, ne putem simți mai liberi să le mâncăm. Usturoiul, ca întotdeauna, este de preferat crud sau semicrud.

Iaurt

Fermenții lactici și probioticele conținute în iaurt ajută la menținerea stării de bine a sistemului digestiv, apărându-ne de bacteriile patogene și ajutând la prevenirea gripei.

Carne

Iarna, alimentele proteice sunt mai justificate, dar trebuie consumate fără excese. Pe lângă revigorarea metabolismului prin producerea de căldură, carnea conține fier și zinc foarte asimilabile. Ca de fiecare dată, din punct de vedere al frecvenței și cantității consumate, este mai bine să alegi carnea albă sau peștele.

Condimente

Ardeiul ardei conține vitamina C, iar condimentele pe bază de ardei iute pot susține sistemul respirator atunci când ești răcit. Ghimbirul dă un impuls circulației și, în consecință, stimulează încălzirea corpului. Scorțișoara și cuișoarele au și proprietăți benefice. Pentru a păstra toate proprietățile condimentelor, cel mai bine este să le consumi proaspete cât mai mult posibil.

Citrice

Pe lângă faptul că oferă vitamina C și antioxidanți valoroși care susțin sistemul imunitar, acestea  ajută la creșterea metabolismului, producând mai multă căldură. Sucurile de citrice sunt excelente pentru micul dejun.

Kiwi

Sunt foarte bogate în vitamina C, antioxidantul prin excelență, care printre altele ajută pielea să se apere de uscăciunea cauzată de frig.

Mere și pere

Conțin vitamine și minerale și sunt, în general, ușor de găsit iarna.

Fructe uscate

Nucile, migdalele și alunele sunt bogate în zinc și vitamina E, utile pentru combaterea răcelilor și gripei. Aportul de proteine ​​vegetale și grăsimi polinesaturate este, de asemenea, mare.

Cereale

Acestea furnizează fibre și ajută la menținerea corpului cald, fără a-ți îngreuna digestia. Ca întotdeauna, este mai bine să preferi cerealele integrale și făinurile nerafinate.

Ciocolată neagră

Fără a exagera, ciocolata neagră este cea cel mai bun răsfăț din punct de vedere al sănătății. Pe lângă aportul de magneziu oferit, aceasta este și un antidepresiv natural, ceea ce o fac să fie un ingredient foarte potrivit pentru alimentația de iarnă.

Miere

Mierea este întotdeauna îndulcitorul preferat, iar iarna proprietățile sale balsamice și antibiotice sunt deosebit de utile. Știm deja, așadar, cu ce să îndulcim ceaiurile noastre fierbinți din plante.

 

My title page contents