Conopida, o legumă a sezonului rece. Ce beneficii pentru sănătate are conopida?

Conopida este una dintre legumele sezonului rece și face parte din familia de crucifere, la fel ca varza. Aceasta are proprietăți antioxidante și ajută în caz de diabet, contracarând și hipertensiunea arteriala. Pentru a profita de toate caracteristicile nutritive ale conopidei este indicat să o consumi de câteva ori pe săptămână, pe tot parcursul iernii.

Dacă te deranjează mirosul pe care îl degajă această legumă în timp ce este gătită, pentru a-l neutraliza, pune pe capac o bucată de pâine veche înmuiată în oțet.

Conopida crudă și nespălată poate fi păstrată la frigider până la zece zile, dar odată fiartă poate fi păstrată maximum 2 zile. Nu uita: cu cât o păstrezi mai mult, cu atât se accentuează mai mult mirosul ei caracteristic. Fiind o legumă ușor perisabilă, este recomandabil să o consumi foarte proaspătă, și astfel, să beneficiezi pe deplin de proprietățile acesteia.

Este, de asemenea, un ingredient destul de versatil care poate fi adăugat la salate, supe de legume și multe alte feluri de mâncare.

Proprietățile și beneficiile conopidei

Conopida este bogată în minerale și vitamine, în special în vitamina C. Are, de asemenea, proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Acestea sunt de ajutor în caz de diabet, deoarece contribuie, prin acțiunea lor, la controlul glicemiei. Unele studii științifice recente îi atribuie conopidei proprietăți anti-cancer. În plus, consumul de conopidă ajută la reglarea bătăilor inimii și menține tensiunea sub control. Stimulează funcționarea glandei tiroide și este potrivită în alimentația celor care suferă de colită ulcerativă.

Conopida: 8 motive bune pentru a o consuma

1. Protejează sănătatea inimii

Conopida, la fel ca alte legume din aceeași familie, conține o substanță foarte importantă pentru corpul nostru numită sulforafan, care îmbunătățește tensiunea arterială și funcționarea rinichilor. Acest compus duce la o îmbunătățire a metilării ADN-ului, un aspect fundamental pentru buna funcționare a celulelor și expresia genelor, în special asupra țesuturilor interne ale arterelor.

Conopida conține, de asemenea, o substanță numită alicină (prezentă și în usturoi), cea care îi provoacă mirosul caracteristic. Aceasta reduce nivelul colesterolului și riscul de accident vascular cerebral.

2. Conopida protejează sănătatea creierului

O altă substanță prezentă, colina, similară vitaminelor din grupa B, face din conopidă un aliat excelent pentru sănătatea și dezvoltarea creierului. Consumul acesteia în timpul sarcinii asigură multiple beneficii pentru dezvoltarea creierului fătului. Prin urmare, persoanele care consumă conopidă în mod regulat, protejează sănătatea creierului de riscul deteriorării cauzate de vârstă și de toxine.

3. Este diuretică și are efect purificator

Mare parte din compoziția conopidei este reprezentată de apă, precum și de o anumită cantitate de potasiu și puțin sodiu. Aceste substanțe au efect diuretic și favorizează eliminarea lichidelor care se acumulează în țesuturi. De mare ajutor persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, deoarece reglează tensiunea. Totodată, aceste substanțe cresc în același timp producția de urină. Conopida are și proprietăți purificatoare care favorizează eliminarea toxinelor și a deșeurilor, precum acidul uric sau ureea.

4. Bună pentru femeile însărcinate

Conopida este indicată în special în timpul sarcinii, deoarece este o sursă bună de acid folic (B9), un nutrient necesar dezvoltării corecte a fătului. Folatul participă la producerea de celule roșii și albe din sânge, la sinteza materialului genetic și la formarea de anticorpi care întăresc sistemul imunitar.

5. Conopida favorizează digestia

Cantitatea semnificativă de fibre conferă conopidei proprietăți laxative care îmbunătățesc digestia și reduc constipația. Fibra este un nutrient esențial pentru stimularea tranzitului intestinal și pentru expulzarea substanțelor reziduale. În conopidă găsim, de asemenea, și un compus numit glucorafanină, care are grijă de stomac și intestine, protejându-le de boli grave precum cancerul sau ulcerul.

6. Este anticarcinogen

Sulforafanul, un compus de sulf găsit în cantități mari în această legumă, s-a dovedit a avea capacitatea extraordinară și importantă de a inhiba celulele stem canceroase în diferite tipuri de cancer. O caracteristică ce ar putea fi utilă pentru întârzierea creșterii tumorii. De fapt, unii experți cred că ar putea ajuta la menținerea acestei boli sub control. Alți compuși, cum ar fi indoli și izotiocianați, au prezentat rezultate pozitive în prevenirea și tratamentul cancerului de prostată, vezică, colon, ficat, plămâni.

7. Promovează pierderea în greutate

Datorită conținutului redus de calorii și a bogăției sale nutriționale, conopida este un aliat excelent pentru cei care doresc să slăbească. Fibrele din conopidă prelungesc senzația de sațietate și astfel, ajută la controlul foamei nervoase.

8. Este bună pentru piele

Conținutul de antioxidanți și nutrienți din conopidă ajută la menținerea sănătății și a frumuseții pielii. Antioxidanții favorizează regenerarea celulară și inhibă acțiunea negativă a radicalilor liberi, principalii vinovați ai îmbătrânirii premature.

Așadar, deși poate este o legumă mai puțin plăcută pentru mulți, conopida este o sursă excelentă de substanțe valoroase, pe care nu ar trebui să le ratăm. Dacă vrei să profiți de proprietățile sale, încearcă să o consumi cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână.

My title page contents