Ai auzit sau ai ținut vreodată dieta cu pește? Peștele este un element esențial în dieta noastră. Datorită proprietăților sale deosebite reușește să asigure bunăstarea întregului organism. Este un aliment bogat în nutrienți și reprezintă una dintre principalele surse de proteine.
Aceste proteine oferă organismului toți aminoacizii esențiali necesari multor funcții vitale, cum ar fi regenerarea celulelor, reglarea metabolismului și producerea hormonilor. Este un aliment cu foarte puține calorii și ușor digerabil. Motiv pentru care poate fi inclus într-o dietă de slăbire, săracă în calorii, dar foarte bogată în proprietăți nutritive. Dieta cu pește este o dietă de doar 1300 de calorii pe zi. Este un regim de slăbire care te ajută să pierzi până la 5 kg într-o lună.
Omega 3 și Omega 6, acizi grași polinesaturați foarte prezenți în carnea de pește, au mai multe funcții importante: reduc trigliceridele, subțiază sângele, mențin tensiunea arterială în limitele normale și protejează vasele de sânge de îmbătrânire și ateroscleroză.
Peștele conține în cantități excelente zinc, fosfor și seleniu, antioxidanți foarte importanți care eliberează organismul de radicalii liberi, contracarând astfel îmbătrânirea celulară. De asemenea, este foarte bogat în iod, un mineral important pentru menținerea metabolismului.
Dieta cu pește în stil mediteranean. Ce tip de pește să alegi?
Cu toate acestea, nu toți peștii sunt cu adevărat sănătoși, de aceea este foarte important să știi cum și ce să alegi. Primul lucru care trebuie verificat înainte de a cumpăra pește este originea sa. Sunt preferați peștii din Marea Mediterană. Cei care provin din mările reci sunt, de fapt, mai contaminați, deoarece temperaturile scăzute nu permit evaporarea rapidă a substanțelor toxice.
Un alt factor de luat în considerare este prospețimea produsului. Un pește proaspăt trebuie să aibă solzi lucioși, curați și bine lipiți de piele. Carnea trebuie să fie elastică, să aibă un corp rigid, ochi bine proeminenți și strălucitori, branhii de culoare strălucitoare și trebuie păstrați pe gheață. Alege întotdeauna tipurile de pește de dimensiuni mai mici, mai puțin contaminate de poluare.
Dieta cu pește. Exemplu de meniu săptămânal
În fiecare zi
Mic dejun: o cafea de orz însoțită de 30 g de biscuiți integrali; Total: aproximativ 130 kcal;
Gustare la jumătatea dimineții: 125 g de iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, aproximativ 45 kcal;
Gustare: 200 g fructe proaspete de sezon, aproximativ 125 kcal;
Zilnic: sunt permise 20 ml ulei de măsline (aproximativ 4 lingurițe), 2 lingurițe de brânză rasă și 50 g de pâine integrală de grâu.
Ziua 1 – luni
Prânz:
50 g paste penne asezonate cu 30 g de roșii, aproximativ 168 kcal;
200 g dovlecel preparat cu 1 ou, pătrunjel și 50 g de ceapă, aproximativ 150 kcal;
200 g salată mixtă și 40 g de somon afumat, aproximativ 93 kcal.
Cină:
200 g supă de legume, aproximativ 100 kcal; 120 g pește aromat la cuptor, preparat cu 2 linguri de pesmet, 1 cățel de usturoi, suc de lămâie și condimente, aproximativ 100 kcal;
200 g vinete coapte cu 100 g de roșii cherry, 50 g de ceapă și câteva capere, aproximativ 69 kcal.
Dieta cu pește. Ziua 2 – marți
Prânz:
60 g risotto cu fructe de mare, aproximativ 349 kcal;
200 g fasole verde fiartă, aproximativ 35 kcal;
200 g de salată mixtă.
Cină:
ciorbă de legume preparată din 50 g morcovi, 100 g dovlecel, 50 g cartofi și 50 g ceapă, aproximativ 84 kcal;
150 g merluciu cu măsline și roșii cherry, aproximativ 140 kcal;
200 g salată cu ceapă, castraveți, roșii, ridichi, aproximativ 30 kcal.
Ziua 3 – miercuri
Prânz:
50 g spaghete cu scoici, aproximativ 235 kcal;
100 g brânză puțin sărată, aproximativ 120 kcal;
200 g de salată, aproximativ 28 kcal.
Cină:
bruschete cu roșii pregătite din 50 g pâine feliată, 50 g roșii cherry și busuioc, aproximativ 150 kcal;
150 g midii piperate, aproximativ 126 kcal;
200 g salată verde mixtă și radicchio (cicoare roșie), aproximativ 35 kcal.
Ziua 4 – joi
Prânz:
50 g paste penne cu 100 g dovlecel, aproximativ 200 kcal;
frigărui de pește, aproximativ 158 kcal;
200 g salată pregătită cu salată verde, ardei și roșii, aproximativ 44 kcal;
Cină:
piure de cartofi, ceapă și andive, aproximativ 78 kcal;
200 g branzino (un pește mediteranean) copt în folie, aproximativ 165 kcal;
200 g salată mixtă, 35 kcal.
Ziua 5 – vineri
Prânz:
50 g penne cu ton și roșii, 285 kcal;
salată din 150 g vinete și 70 g năut, 10 g măsline negre și condimente după gust cu ulei și oțet, aproximativ 105 kcal;
200 g salată;
Cină:
supă de dovlecel, cartofi și ceapă;
salată de caracatiță cu 200 g caracatiță, 100 g morcovi și 100 g țelină, circa 165 kcal;
200 g salată mixtă.
Ziua 6 – sâmbătă
Prânz:
50 de grame de paste gen tagliatelle cu midii și dovlecei, 285 kcal;
150 g fenicul gratinat, 20 kcal;
200 g salată cu ceapă, 30 kcal;
Cină:
pizza cu fructe de mare;
200 g salată;
un fruct de sezon.
Dieta cu pește. Ziua 7 – duminica
Prânz:
50 g risotto de șofran, circa 178 kcal;
2 calmari umpluți la cuptor, circa 165 kcal;
200 g salată de fenicul.
Cină:
200 g supă minestrone;
150 g sardine la grătar și salată.