Suntem în miez de toamnă deja și cu siguranță că mai toate ne-am schimbat garderoba. Am lăsat rochițele subțiri pentru pantaloni și pulovere. Așa cum schimbăm hainele, exact așa trebuie să ne schimbăm și alimentația. Dieta de toamnă are pretențiile ei.
Dacă analogia cu dressingul ți se pare deplasată, o vom explica mai clar. Vara, când este foarte cald, mănânci ciorbe fierbinți? Sau slănină? Ori poate mâncăruri cu carne și sos? Cel mai probabil, nu… Preferi salatele, nu-i așa? Ei bine, același principiu funcționează și toamna. Pe măsură ce temperaturile scad, alimentele „reci” nu mai sunt nici potrivite și nici dorite. Organismul are de acum nevoie de o…. încălzire din interior. Dieta de toamnă va fi cea care îți va furniza acele alimente de care are nevoie sistemul tău imunitar, în pregătire pentru iarna care stă după colț.
Dieta de toamnă
Medicina tradițională chineză are un principiu cât se poate de logic și de sănătos. Potrivit acesteia, dieta noastră trebuie să fie alcătuită din alimentele sezonului în care ne aflăm. Așadar, toamnă fiind, de pe masă nu trebuie să lipsească rădăcinoasele, cerealale integrale, leguminoasele, legumele verzi, fructele, peștele și ierburile. Adică: morcovi, dovleci și dovlecei, sfeclă, cartofi, orez brun, quinoa, ovăz, mei, fasole, năut, linte, soia, broccoli, spanac, țelină, anghinare, mere, pere, prune, struguri, ghimbir, turmeric, rozmarin, cimbru, busuioc, mărar.
Ce conțin mesele ideale
La micul dejun, ca să fie considerat perfect, ar trebui să consumi un terci din cereale și lapte. Acesta nu doar că te încălzește, dar te și energizează pentru tot restul zilei. Este excepțional dacă terciului îi adaugi ghimbir sau scorțișoară, ba chiar și câteva nuci și semințe, la alegere. Ce îți place ție mai tare.
Pentru masa de prânz se recomandă combinații între boabe și legume rădăcinoase, ori leguminoase cu legume verzi. O ciorbă de fasole în care ai pus morcovi, țelină, păstârnac, ardei gras sau gogoșar și ai asezonat cu mărar ori cimbru, este numai bună.
Nu știi ce să mănânci toamna la cină? Dacă ai ști câte opțiuni delicioase ai… De exemplu, o supă-cremă din legume și un pește la cuptor. Nu uita de usturoi! Face și el parte din arsenalul „medicamentelor naturale”. Nu uita că vine iarna și e bine să te găsească pregătită!
Nelipsitele gustări ar trebui să se regăsească în nuci și semințe, ceaiuri din plante cu miere și lămâie sau fructe. Bogăția de grăsimi bune și de vitamine sunt marele tău câștig.
Combinații sănătoase și delicioase
Nu te aștepta să îți sugerăm cine știe ce mâncăruri complicate. Nici vorbă de așa ceva. Sunt doar niște preparate simple, extrem de simple, pe care bunicii noștri le consumau cu mare plăcere. Noi doar că am uitat de ele. Unul ar fi merele coapte cu nuci, zahăr și scorțișoară. Apoi dovleacul copt sau fiert, pus într-un castron cu lapte cald, îndulcit. Ar mai fi orezul cu prune sau mâncarea de gutui. Sună bine, nu-i așa?!