Creată în urmă cu cinci ani de dr. Mark Hyman, dieta Pegan este combinația a alte două diete: Paleo și Vegan.

Creată în urmă cu cinci ani de dr. Mark Hyman, dieta Pegan este combinația a alte două diete: Paleo și Vegan. O combinație paradoxală, dacă luăm în considerare faptul că una promovează consumul de carne iar cealaltă îl exclude cu desăvârșire.

 

Dieta Pegan nu face nimic altceva decât să ia ce este mai bun din celelalte două diete pe ale căror principii a fost fundamentată: carnea, legumele și fructele. În schimb, ea restricționează consumul de lactate, cereale, uleiuri și, desigur, alcool. Creatorul acestei diete susține că aceasta este eficientă și funcționează pentru majoritatea persoanelor. Și că, în plus, este o dietă care menține organismul sănătos, deși se pierde din greutate.

Dieta Pegan

Un alt avantaj pe care Hyman susține că îl oferă dieta sa este acela că reduce inflamația și echilibrează nivelul zahărului din sânge. Chiar dacă principiile ei sunt controversate în lumea științifică. Dieta Pegan nu este concepută ca o dietă tipică, pe termen scurt. Dimpotrivă, ea urmărește să fie durabilă și să fie urmată pe o perioadă nedeterminată.

Alimente nerecomandate

Din dieta Pegan se recomandă a fi evitate:
Lactatelelaptele de vacă, iaurtul și brânza sunt interzise; în schimb, ocazional și în cantități limitate sunt permise derivatele din lapte de oaie sau capră. Chiar și untul este permis uneori, cu condiția să provină din laptele animalelor hrănite exclusiv cu iarbă.
Glutenul – cerealele care conțin gluten sunt interzise consumului, dar sunt permise din când în când cantități mici de cereale care nu conțin gluten, ca de exemplu orezul.
Zahărul – rafinat sau nu, zahărul nu este bineprimit în această dietă. Dacă nu poate fi exclus total, se admite consumul unei cantități extrem de mici, dar rar, rar de tot.
Uleiurile rafinate – sunt de evitat uleiurile de floarea soarelui, porumb ori soia.
Aditivii alimentari – este interzis consumul de alimente care conțin coloranți artificiali, aditivi, arome și conservanți.
Unele legume – din cauza potențialului lor de a crește nivelul zahărului în sânge, cele cu un conținut ridicat de amidon (cartofi, linte etc) sunt interzise.

Ce poți să mănânci

Majoritatea meselor vor fi alcătuite din fructe și legume. La o masă, proporțiile în farfurie vor fi de 75% legume și fructe și 25 % carne. Carnea poate fi de vită, porc sau pui, singura condiție fiind aceea ca animalele să nu fi fost hrănite cu nutrețuri industriale. Este permis de asemenea și peștele. Și tot ca proteină, de menționat că se pot consuma și ouă. Grăsimile sănătoase ocupă o poziție privilegiată în cadrul dietei, fiind încurajat consumul de avocado, nucă de cocos, nuci și semințe.

Potențialele beneficii ale dietei Pegan

Dieta Pegan poate contribui la sănătatea ta în mai multe moduri. Puternicul accent care se pune pe fructe și legume este, de altfel, cel mai convingător argument. Fructele și legumele sunt unele dintre cele mai bogate alimente din punct de vedere nutrițional. Sunt pline de fibre, vitamine, minerale și compuși care reduc atât stresul oxidativ, cât și inflamația. Dieta Pegan mai subliniază, de asemenea, că grăsimile sănătoase, nesaturate, din pește, nuci, semințe și alte plante, au un impact pozitiv asupra sănătății inimii. În plus, dietele care exclud alimentele procesate sunt asociate cu o îmbunătățire a calității generale a stării de sănătate.

Posibile dezavantaje

În ciuda beneficiilor sale, dieta Pegan are și unele dezavantaje care merită luate în considerare. Deși permite o mai mare flexibilitate decât dieta Vegană sau Paleo, multe dintre restricțiile propuse limitează inutil alimente foarte sănătoase, cum ar fi unele legume, cerealele integrale și lactatele. Susținătorii dietei Pegan adesea menționează creșterea inflamației și creșterea zahărului din sânge ca fiind principalele motive pentru eliminarea acestor alimente.
În plus, eliminarea arbitrară a unor grupuri mari de alimente poate duce la deficiențe nutritive dacă aceste surse nu sunt înlocuite.

My title page contents