Nămolul, un boost pentru imunitatea ta

Nămolul, un boost pentru imunitatea ta – Fiecare dintre noi se naște cu o imunitate naturală, însă aceasta se modifică pe parcursul vieții noastre. Imunitatea înnăscută este principalul mecanism de apărare care permite organismului să se organizeze pentru a răspunde imediat și eficient la agresiunea unui agent dăunător. Cu alte cuvinte, imunitatea reprezintă scutul de apărare al întregului nostru organism.

Ce trebuie să știi despre imunitate și sistemul imunitar?

Înainte de toate trebuie să stii că imunitatea este funcțională la naștere, dar nu la capacitate maximă. Explicația? Ei bine, funcția imunitară se dezvoltă și devine mai sofisticată pe măsură ce sistemul se maturizează și, de asemenea, pe măsură ce organismul învață să se apere împotriva diverșilor invadatori străini numiți antigeni.

Sistemul nostru imunitar este format în principal din barierele fizice naturale ale organismului, precum pielea și mucoasele, dar și din secreții care formează o barieră chimică precum saliva, sucurile gastrice și lacrimile. În interior, diferite tipuri de celule imunitare și proteine împiedică proliferarea agenților infecțioși care reușesc să pătrundă în organism.

Un stil de viață sănătos, o dietă sănătoasă și echilibrată și activitatea fizică regulată sunt factori cheie în menținerea unei apărări imune puternice. Dar, având în vedere că ne aflăm în plină iarnă, când organismul nostru este slăbit de stres și de oboseală, când este amenințat de diferitele epidemii virale sezoniere (răceli, gripă, infecții cu coronavirus, rinofaringite, amigdalite virale, bronșite, gastroenterite etc.) este foarte important să luăm măsuri pentru a ne întări sistemul imunitar. Astfel, există mai multe moduri de urmat, în funcție de nevoile tale.

Dă-i o mână de ajutor organismului tău: crește-i imunitatea!

Cum poți face asta? Prin metode naturale, iar nămolul de Sovata este prima recomandare. „Acesta ajută la creșterea imunității prin efectul de reglare neuro-psiho-imuno-endocrină mediat de hipotalamus”, aflăm de la medicul balneolog Suzana Pretorian, de la Ensana Health Spa Hotels.

Cum acționează acesta mai exact? Care sunt efectele nămolului asupra organismului?

Trebuie să știi că nămolul de Sovata are efecte fizice. „Temperatura nămolului este diferită de cea a corpului (în general mai mare) și, astfel, stimulează receptorii nervoși din piele. Aceștia induc vasodilatație sau vasoconstrictie + vasodilatație (în caz de aplicare de nămol rece), precum și reacții la distanță mai complexe ce se transmit prin rețeaua sistemului nervos”, punctează balneologul.

Și asta nu e totul! Nămolul are și efecte chimice, deoarece „substanțele pe care le conține –  sare, bicarbonați, sulfati, hidrogen sulfurat, acizi humici, vitamine – au efect direct asupra pielii (emolient, antiinflamator), cât și de permeabilizare (pielea devine mai permisivă față de transferul acestor substanțe către țesutul subcutanat). Vasodilatația amintită anterior permite captarea substanțelor din țesutul subcutanat și transportul lor către interiorul corpului. Dar și detoxifierea profundă a țesuturilor, mergând până la nivel intercelular după 5 zile de tratament.”, explică dr. Suzana Pretorian.

Și dacă credeai că asta e totul, ei bine, efectele nămolului sunt mult mai extinse.

Pe lângă cele fizice și chimice, nămolul are și efecte ionice și electromagnetice.

Mai exact, prin intermediul apei din nămol, dar și prin cel al apei biologice din și dintre celulele organsimului, respectiv prin intermediul apei din fluidele circulante (sânge, limfă) se modifică frecvența de vibrație a moleculelor din corp. Cu alte cuvinte: se „deblochează căile energetice” și  se „armonizează nivelurile energetice din diferite țesuturi ale corpului”.

Dincolo de toate, de amintit și beneficiile psihice pe care le generează nămolul asupra corpului uman. Și anume, starea de bine pe care o induce acesta. Astfel, armonizarea energetică complexă este transmisă de la nivelul hipotalamusului către cortexul cerebral, care „conștientizează” starea de bine.

De luat aminte că într-un organism detoxifiat, bine circulat/oxigenat, hrănit, echilibrat energetic – celulele imune, cât și comunicarea dintre ele, toate acestea devin mult mai competente. Adică detectează mai prompt pătrunderea unor agenți toxici/infecțioși și îi anihilează mai eficient. Totodată, în acelasi timp, acesta nici nu dezvoltă reacții imune exagerate, hiperreactive sau aberante (ca în cazul bolilor autoimune – unde imunitatea aberantă atacă țesuturile proprii confundate cu molecule străine).”, punctează specialistul.

Unde poți beneficia de toate efectele minunate ale nămolului?

Sovata e locul unde te poți face bine destul de repede urmând cu tratament cu nămol. „După o perioadă de depresie imună survenită de obicei în a 3-4-a zi de tratament, imunitatea începe să crească. Astfel, la 2-3 săptămâni post- tratament, aceasta este de câteva ori mai eficientă decât imediat înaintea tratamentului. În plus, foarte important de știut că această stare de imunitate crescută se menține până la o jumătate de an post-tratament și chiar câțiva ani.”, menționează medicul balneolog.

 

Ai nevoie de un boost pentru imunitate? Vino la Sovata și alege un tratament cu nămol! Te așteptăm la vindecare: https://www.ensanahotels.com/ro

My title page contents