Un desert care nu lipsește de pe masa de Paște a multora dintre noi este Pască umplută cu brânză. De altfel, este un desert potrivit pentru întreaga familie.
Ai nevoie pentru aluat de:
1 kg făină 000 pentru cozonac
450 ml lapte
250 g zahăr
50 g drojdie
1 praf de sare
4 pliculețe de zahăr vanilat
Coaja rasă de la 1 limettă
400 ml ulei
1 lingură rom
Ai nevoie pentru umplutură:
300 g brânză de vaci
6 gălbenușuri
500 g urdă
150 g zahăr
150 g stafide
50 ml rom (sau esență)
300 g smântână
4 linguri amidon
4 pliculețe de zahăr vanilat
2 albușuri
Coaja rasă de la o limettă
Pască umplută cu brânză. Pregătești aluatul așa:
Pui stafidele la înmuiat în rom și le lași peste noapte. Prepari o maia din drojdie, o linguriță de lapte călduț și ½ linguriță de zahăr. Adaugi puțină făină și lași aluatul să crească la căldură. Freci gălbenușurile cu un praf de sare, zahăr tos și zahăr vanilat. Torni laptele fierbinte și coaja de limettă. În vasul de frământat cu făină, adaugi maiaua și compoziția de ouă. Frămânți, adăugând ulei și rom. Acoperi aluatul cu un prosop din bumbac curat și îl lași să crească la căldură, până ce-și dublează volumul.
Pască umplută cu brânză. Pregătești umplutura așa:
Amesteci brânza de vaci cu urda, zahărul tos, gălbenușurile, smântâna, coaja de limettă, zahărul vanilat și amidonul. La final înglobezi treptat albușurile bătute spumă și stafidele.
Ungi și tapetezi cu hârtie de copt o formă de tort. Întinzi o foaie de aluat și decupezi un cerc pe care-l așezi pe fundul formei, ridicând marginile. Împletești 3 fâșii de aluat și le fixezi de jur împrejur. Înăuntru pui umplutura. În funcție de preferințe, poți face diferite modele din fâșii de aluat decupate. Lași să crească și în formă, ungi pasca cu ou bătut și o dai la cuptor timp de aproximativ 45 de minute. Când e coaptă, o scoți din cuptor și lași pasca să se răcească în formă. Abia apoi o scoți din formă și o tai. Este un desert care poate fi făcut oricând, deoarece conține multă brânză, care oferă organismului calciu.