Tartă cu zmeură sau fructe roșii, un desert lejer pentru zilele călduroase de vară, pentru duminicile în familie sau alături de prieteni, pentru aniversări ale celor mici… pentru toată lumea!
Porții: 12 felii
Pregătire: 35 de minute
Tartă cu zmeură sau fructe roșii
Ai nevoie pentru blat:
150 g făină
Coaja rasă de la ½ lămâie
65 g zahăr
75 g unt
25 g migdale măcinate
1 ou
Esență de migdale
Boabe de fasole uscate pentru copt blatul de tartă
Ai nevoie pentru umplutură:
25 g unt
2-3 lămâi mari
5 ouă
150 g zahăr
1 lingură amidon
750 g zmeură sau fructe de pădure roșii sau asortate
1 plic gelatină transparentă
250 ml vin alb
Pregătești blatul de tartă cu zmeură sau fructe roșii așa:
Încingi cuptorul la 200 grade Celsius. Ungi bine o formă de tartă (cu diametrul de 28 cm) cu margine ondulată.
Frămânți aluatul din ingredientele menționate și 1 lingură de apă rece. Faci o bilă de aluat și o dai la frigider timp de 2 ore. Întinzi o foaie c diametrul de 30 cm pe planșetă, apoi o așezi în forma de tartă. Acoperi foaia de aluat cu o hârtie de copt și așezi deasupra boabele de fasole. Coci foaia de tartă pe treapta mijlocie a cuptorului timp de 20 de minute. Îndepărtezi apoi foaia cu boabe și mai coci blatul timp de 5 minute. Scoți blatul și reduci temperatura cuptorului la 130 de grade Celsius.
Pregătești umplutura așa:
Bați ouăle cu zahăr, adaugi coaja de la cele 3 lămâi și amidonul dizolvat în 100 ml suc de lămâie și amestecat cu telul, pentru a nu forma cocoloașe. Adaugi și untul topit și amesteci mai departe cu telul. Compoziția obținută o așezi pe blat, o nivelezi și coci tarta 30-40 de minute. Lași să se răcească și acoperi tarta cu zmeură sau cu fructe de pădure. Prepari o glazură din praful pentru jeleu transparent și vinul alb (dacă e un tort dedicat și copiilor, elimini vinul), apoi o torni deasupra fructelor.
Atenție: Fructele de pădure sunt ușor perisabile. De aceea, consumă tarta cât mai repede.