Plăcintă cu cartofi copți și arome de cimbru și rozmarin

Plăcintă cu cartofi copți

Placinta cu cartofi copti este o rețetă care poate fi preparată în multe feluri. Aceasta este, în schimb, o placintă cu cartofi cu o rețetă elaborată, pentru o garnitură vegetariană, cu ingrediente simple și ușor disponibile (cimbru, rozmarin,), dar cu un rezultat spectaculos, datorită aranjamentului cartofilor. Un preparat spectaculos și provocator pentru o ocazie specială, perfect pentru a uimi oaspeții.

Alegerea cartofilor este fundamentală pentru succesul estetic: de preferat să alegi cartofi roșii, de păstrat cu coajă, ceea ce permite menținerea efectului de straturi. Ai nevoie de o formă rotundă cu diametrul de 23 cm sau dreptunghiulară.

Poți pregăti această plăcintă pentru o ocazie specială, fie că este o cină cu prietenii sau un prânz de duminică în familie.

Plăcintă cu cartofi copți

Porții: 6-8

Pregătire: 40 minute

Coacere: 1 h și 20 de minute

Ai nevoie de:

1 kg de cartofi roșii medii

500 ml bulion de legume

3 linguri de ulei de măsline extravirgin + ceva în plus pentru a unge vasul de copt

1 șalotă (ceapă franțuzească)

2 crenguțe de cimbru

1 crenguță de rozmarin tocat

sare

piper

Pregătești o plăcintă cu cartofi copți așa:

1. Taie șalota și pune-o într-o cratiță cu un strop de ulei de măsline extravirgin. Lași la foc moderat aproximativ 3 minute și apoi adaugi cimbrul și rozmarinul tocat. Amesteci și adaugi bulionul de legume. Lași lichidul să se reducă la puțin mai puțin de jumătate, aproximativ 200 ml.

2. Între timp, dedică-te cartofilor. Curăță cartofii (păstrând coaja, dacă sunt cartofi proaspeți) cu grijă de orice reziduuri de pământ, spală-i și șterge-i bine de apă. Cu ajutorul unei răzătoare speciale, taie-i având grijă să păstrezi coaja (aproximativ 3 mm grosime), în felii obisnuite. Începe să aranjezi feliile de cartofi într-o formă cu marginile detașabile (pe care ai tapetat-o în prealabil cu hârtie de copt și apoi ai uns-o cu ulei de măsline extravirgin) începând din centru și continuând spre margine circular (dacă ai tavă rotundă), suprapunându-se astfel aproximativ jumătate. După câteva straturi, adaugă sare și piper și presară câteva linguri de bulion.

3. Continuă până se epuizează toate ingredientele. Sărezi și piperezi ultimul strat. Pentru a preveni scurgerea lichidului din forma de copt în timpul gătitului, căptușește marginile inferioare cu folie de aluminiu. Acoperă suprafața cu hârtie de copt rezistentă și încă o folie de aluminiu. Coace plăcinta în cuptorul încins la 200°, pentru aproximativ o oră sau până când cartofii sunt fragezi. După acest timp, scoate cele două foi de hârtie și mai lasă plăcinta la cuptor încă 10 minute, astfel încât să scadă tot lichidul și să se rumenească deasupra.

4. Scoate plăcinta de cartofi din cuptor și las-o să se odihneasca 5 minute. Cu mare grijă, întoarce plăcinta cu susul în jos pe o tavă de copt. Scoate ușor fundul formei și hârtia de pergament. Pune plăcinta pe un gratar pentru aproximativ 2 minute. Plăcinta ta cu cartofi este gata. Poftă bună!

My title page contents