Alimente bogate în vitamina K. Care sunt cele mai indicate?

Alimente bogate în vitamina K. Care sunt cele mai indicate?

Care sunt acele alimente bogate în vitamina K? Vitamina K este un complex de vitamine compus din trei factori: vitamina K1 pe care o luăm prin alimente, K2 care este procesată de microflora bacteriană intestinală și K3, care este un produs sintetic (este absorbit de intestin chiar și în absența sărurilor biliare și intră imediat în fluxul sanguin).

Vitamina K acționează în sinergie cu alte substanțe, cum ar fi protrombina și factorii de coagulare VII, IX, X, oprind pierderile de sânge care apar din cauza unei leziuni a unui perete vascular.

Reține că, totuși, vitamina K aparține grupului de vitamine solubile în grăsimi, împreună cu A, D, E. De aceea, aceasta are nevoie de grăsimi (sau lipide) pentru a fi absorbită. Un exemplu: pentru a facilita absorbția vitaminei K, poți condimenta alimentele vegetale cu o cantitate generoasă de ulei de măsline extra virgin. Mai poți adăuga, de asemenea, după dorință, nuci, alune, migdale, sâmburi de pin, fistic sau semințe uleioase, cum ar fi floarea-soarelui, in, susan și dovleac.

Esențială pentru procesul de coagulare a sângelui, unde îndeplinește o funcție antihemoragică, vitamina K se găsește mai ales în legumele cu frunze verzi, dar nu numai. Să aflăm care sunt funcțiile sale și ce alimente sunt bogate în vitamina K.

Alimente bogate în vitamina K. Principalele proprietăți și funcții

Vitamina K este una dintre vitaminele liposolubile, adică solubile în mediul de grăsimi. Prin urmare, are nevoie de un transportator prin intermediul sângelui. Vitamina K există în diferite forme, toate aparținând clasei de naftochinone. Funcția principală a vitaminei K la om este de a participa la formarea de factori necesari pentru procesul de coagulare, în special cu activitatea antihemoragic. În plus, vitamina K protejează și împotriva fracturilor osoase.

Deficienta de vitamina K este foarte rară, deoarece este prezentă în mai multe surse alimentare în cantități adecvate, care se adaugă la cea produsă de bacteriile intestinale. O deficiență a acesteia poate fi cauză a bolilor hepatice și patologiilor gastrointestinale sau aportului unor medicamente. Și duce la o deficiență a factorilor de coagulare și sângerare, dar și la un risc crescut de fracturi. Un exces de vitamina K este foarte rar și poate fi consecința unui abuz de suplimente pe bază de vitamina K care duce la vărsături, tromboză și transpirație excesivă.

1. Legume cu frunze verzi

Fiecare sezon ne oferă legume proaspete pentru a fi consumate nu doar ca mâncare secundară, ci și ca aperitive apetisante, gustări răcoritoare, sosuri imaginative de paste sau mâncăruri unice tentante însoțite de garnituri de cereale integrale, pește sau leguminoase.

2. Kale sunt printre acele alimente bogate în vitamina K

Kale face parte din familia Cruciferae, din care fac parte și broccoli si varza, care au, de asemenea, un conținut foarte bun de vitamina K . Aceste plante au o funcție anti-tumorală importantă datorită sulforafanului și stimulează sistemul imunitar datorită prezenței vitaminei C. Singura recomandare: gătirea rapidă, pentru a nu dispersa aceste substanțe fundamentale.

3. Păpădie

Păpădia este o plantă care aparține familiei Asteraceae. Pe lângă faptul că aceasta conține vitamina K, funcția sa cea mai importantă este cu siguranță cea diuretică și purificatoare.

4. Spanac

Spanacul este bogat în vitamina K și în acid folic, a căror aport este deosebit de important în timpul sarcinii, pentru a preveni posibile malformații congenitale. De asemenea, spanacul este o sursă importantă de fibre, care reglează funcțiile intestinale.

5. Cicoare

Cicoarea are efect digestiv și diuretic. Aceasta combate constipația și contribuie la reducerea nivelului de colesterol rău în sânge, datorită prezenței inulinei. Consumul obișnuit de cicoare protejează ficatul și stimulează sistemul imunitar.

6. Salată verde

Salata conține o cantitate bună de vitamina K. În special salata roșie, cu 140,3 micrograme la 100 de grame și salata creață cu 126,3 micrograme la o 100 de grame. Salata este foarte hidratantă, datorită conținutului ridicat de apă și stimulează tranzitul intestinal, datorită fibrelor. Remineralizează și stimulează diureza.

7. Ulei de măsline

Uleiul de măsline, în special cel extra virgin, are un conținut bun de vitamina K și este bogat în antioxidanți și substanțe anti-cancer. Componentele sale, în special tipul de grăsime, sunt capabile să crească cantitatea de colesterol bun și, în același timp, să o scadă pe cea rea.

8. Morcovi

Există multe moduri de a consuma morcovi. Cruzi, tăiați fâșii, presărați cu fulgi de migdale și semințe de susan, sau preparați la buri și aromatizați cu ierburi proaspete (busuioc, oregano, maghiran, cimbru) și sâmburi de pin ușor prăjiți. Sau îi poți consuma tăiați în bețișoare și amestecați cu turmeric, fructe de pădure, piper roz, semințe de floarea soarelui și mărar.

9. Alimente bogate în vitamina K. Cartofi

În ciuda conținutului ridicat de amidon (carbohidrați), cartofii pot fi consumați fără sentimentul de vinovăție, gătiți la cuptor (în acest fel scădem indexul glicemic) în folie, cu plante aromatice proaspete și uscate și presărate suplimentar cu ulei de măsline virgin.

10. Cereale integrale

Dintre cereale, cea mai bogată în vitamina K este ovăzul. De altfel, o cereală foarte gustoasă care poate fi consumată la micul dejun sau, cu fulgi de ovăz poți face un aluat nutritiv pentru pizza.

11. Carne

Oferă mai puțină vitamina K decât legumele și leguminoasele. Așadar, o poți consuma cu moderație așa cum recomandă experții: carne de vită o dată pe săptămână, carne de pasăre de curte de două ori pe săptămână.

12. Ceai verde

În zilele călduroase de vară, o ceașcă din această băutură parfumată cu frunze de mentă și suc de lămâie sau câteva felii de piersici, poate fi un mic ajutor pentru aportul nostru de vitamina K și un „prieten” excelent pentru acțiunea sa drenantă, scăzută de calorii (dacă este consumat fără zahăr) și, totodată, antioxidantă.

 

 

My title page contents