Banii de buzunar trebuie să fie o școală de economie

Banii de buzunar trebuie să fie o școală de economie

Banii de buzunar trebuie acordați numai atunci când copilul este deja mare. Învățarea banilor este un exercițiu util pentru responsabilitățile de adult!

 

Sunt părinți care se opun, dar sunt și părinți care le dau copiilor o sumă mică încă din clasele primare. Cu toate acestea, experții în educația copiilor sunt de acord cu banii de buzunar. Copilul va învăța să cuantifice povara economică a dorințelor lui și gestionarea unui buget mic.

Valoarea banilor

Devine conștient de valoarea lucrurilor, învață să economisească, mai ales atunci când vrea să-și cumpere un CD sau un joc. Sau învață să renunțe, dacă a cheltuit toți banii într-un mod neașteptat. E mai indicat să-i oferi copilului o sumă mică, dar fixă.

Fiti cumpatati!

Dacă deschizi „punga” de fiecare dată când copiii au nevoie de bani pentru a merge la film, acest gest nu-i va ajuta să se maturizeze. Ei se simt mereu dependenți de părinții lor. În același timp, ei știu că pot obține ceea ce doresc, cu ușurință și fără responsabilitate.

Începe cu  sume mici

Primii bani de buzunar pot fi acordați chiar și unui copil de șapte-opt ani. O idee bună ar fi aceea de a-i oferi copilului atâția bani într-o săptămână, câți ani are. De exemplu, unui copil de șapte ani – șapte euro sau varianta în lei (7 lei pe zi), pentru cel de opt ani – opt euro și așa mai departe. Când copilul ajunge la gimnaziu, îi poți oferi 100-150 lei. La această vârstă, copiii mai ies cu prietenii, se întâlnesc în parc sau au de cumpărat un cadou pentru vreun coleg.

Cum calculezi?

La calcularea banilor de buzunar, toate cheltuielile facultative trebuie să fie incluse, astfel încât copilul să învețe să-și controleze cheltuielile. Pentru adolescenți, evident că lucrurile se schimbă. Au tot felul de hobby-uri. Unii vor să-și cumpere un scuter, alții vor cărți sau pur și simplu le place să iasă des la o pizza cu prietenii.

Saptamanal

Taxa săptămânală trebuie să acopere toate aceste mici cheltuieli pentru adolescenți. Pentru a-l ajuta să se adapteze mai bine, îi poți acorda indemnizații cu termen fix, cum ar fi duminica dimineața. Este o modalitate de a te asigura că sâmbăta viitoare îl va prinde cu suficienți bani în buzunar, pentru a ieși împreună cu prietenii. Se poate întâmpla ca, la început, un copil să nu știe cum să-și gestioneze banii și să nu mai aibă nimic înainte de finalul săptămânii. Atunci el va apela la părinți pentru un surplus. Acest lucru se poate întâmpla o dată-de două ori, dar să nu devină o regulă pentru el. În acest fel riști să pierzi din vedere obiectivul principal, adică capacitatea copiilor de a se administra.

Sunt doar bani de buzunar

.Este bine, totodată, să clarificați că banii de buzunar trebuie să acopere nevoile lor în ceea ce privește capriciile și micile nevoi zilnice. Acest dialog între părinți și copii cu privire la semnificația banilor trebuie să fie constant. Este greșit să acorzi o sumă de bani pentru a obține ceva în schimb.

NU asa!

Banii de buzunar nu trebuie să fie recunoscuți ca un șantaj de premiu pentru ceva ce a făcut copilul: dacă a făcut o treabă în casă, dacă a luat o notă bună și așa mai departe. Acestea sunt datorii mici ale unei persoane și nu ar trebui să fie confundate cu ceva opțional care ar trebui să fie răsplătit. Acest tip de atitudine trebuie evitat. Așa cum ar trebui să fie eliminate expresii de genul – „Dacă vei avea un eșec, ia-ți la revedere de la banii de buzunar”. Și nu e corect nici să-i dai bani copilului, doar pentru a-ți ușura conștiința, care te mustră pentru că nu ai avut timp destul pentru el. Aceste lucruri nu trebuie confundate.

Banii de buzunar sunt bani de buzunar …Și atât!

My title page contents