Deci… cum gătim somonul? Alegem o friptură de somon cu roșii și cimbru, o excelentă alegere… și mini cheesecake cu somon. Simplu și rapid de pregătit.
1. Cum gătim somonul? Friptură de somon cu roșii și cimbru
362 calorii/porție
Porții: 4
Preparare: 10 minute
Gătire: 10 minute
Ai nevoie de:
600 g file de somon
600 g roșii
1 cățel de usturoi
Ulei de măsline extra virgin, după gust
Sare, după gust
Piper negru, după gust
5 crenguțe de cimbru
200 ml bere blondă dublu malț
Pregătești așa:
Pentru a prepara somon cu roșii și cimbru, începi să dezosezi somonul, eliminând pielea și oasele. Vei obține 4 bucăți, pe care le presari cu sare și piper, după gust.
Tai cimbrul și pui deoparte 4 crenguțe. Speli roșiile și le scufunzi în apă clocotită, timp de aproximativ 15-30 de secunde. Când sunt reci, le iei coaja, îndepărtezi excesul de apă și le tai în cubulețe..
Pui fileurile de somon într-o tigaie antiaderentă cu putin ulei și lași să fiarbă la foc mare, timp de 2 minute pe fiecare parte, împreună cu un cățel de usturoi zdrobit. Apoi stingi totul cu berea blondă dublu malț și lași pe foc până se evaporă și se formează un sos dens. Adăugi roșiile și cimbrul tăiat și mai lași pe foc timp de aproximativ 5 minute (nu trebuie gătit prea mult, pentru că roșiile nu trebuie să se zdrobească). Servești friptura de somon și dressing-ul pe o farfurie de servire și o ornezi cu crenguțele de cimbru păstrate.
2. Cum gătim somonul? Mini cheesecake cu somon
Porții: 12 bucăți
Preparare: 20 minute
La rece: 3 ore
Ai nevoie de:
150 g biscuiți sărați (crackers)
70 g unt
Ai nevoie pentru crema de somon de:
300 g brânză proaspătă tartinabilă
250 g brânză ricotta sau altă brânză cremoasă
160 g somon afumat
9 g foi de gelatină
150 ml frișcă/smântână pentru gătit
sare, după gust
Ai nevoie pentru decor:
2 felii somon afumat
câteva fire de mărar
Pregătești așa:
1. Amesteci bine biscuiții sărați într-un blender, până când obții o pulbere;
2. Apoi adaugi untul topit și îl amesteci cu o lingură;
3. Iei o tavă de brioșe și umpli spațiile cu cupe de hârtie: distribui amestecul obținut în cupe (o lingură generoasă pentru fiecare ceașcă) și aplatizezi bazele cu spatele unei lingurițe;
4. Pui în frigider timp de cel puțin o jumătate de oră, până se răcește compoziția.
Pregătești crema așa:
1. Pui foile de gelatină într-un castron cu apă rece, pentru a se înmuia;
2. Între timp, iei un castron mare și adaugi brânza, amesteci foarte bine pentru a se omogeniza cele două tipuri de brânză;
3. Într-o cratiță, încălzești 50 ml de brânză proaspătă, storci gelatina și o lași să se dizolve în cremă. În acest moment, adaugi amestecul cald de cremă și gelatină la cele două brânzeturi și amesteci bine pentru a se omogeniza;
4. Tai somonul afumat cu un cuțit și încorporezi bucățile în amestecul de brânză;
5. Îndepărtezi restul de 100 ml de cremă și o încorporezi ușor în amestec;
6. Pui amestecul într-un poș și îl distribui uniform pe baza de biscuiți;
9. Acoperi mini cheesecake-urile cu folie de plastic și le dai la frigider pentru cel puțin 2 ore.
Pregătești decorul așa:
Pentru decor, faci trandafiri mici din somon afumat: pur și simplu tai niște fâșii de somon de aproximativ 1,5 cm lățime și le rulezi pentru a forma trandafiri. Îi așezi peste garnitura de brânză cu mini-somon și pui și un firicel de mărar!
Cum gătim somonul? Sugestie
În loc de somon, poți folosi și creveți!
Păstrare la rece
Poți păstra cheesecake-ul de mini-somon în frigider, într-un recipient bine închis, timp de 2-3 zile.