Cum ii vorbesti copilului tau despre sex?

sex

In jurul varstei de 3 – 4 ani, copiii incep sa manifeste un sentiment puternic de diferentiere in functie de gen. Explorarea corpului vine in mod natural, deoarece ei incep sa constientizeze ce inseamna relatiile si comportamentul social. Ei incep sa puna nenumarate intrebari, printre care si unele despre sex. Asadar, cum ii vorbesti copilului tau despre sex?

 

Acestia devin curiosi in legatura cu modul in care au ajuns pe lume, sarcina, nastere, mai ales daca in familie e inca un copil pe drum. Copiii nu pot si nici nu au nevoie sa cunoasca mecanica sexului, deoarece nu pot intelege emotiile din spatele iubirii adulte si s-ar putea sa se sperie. Sunt altele lucrurile pe care ei trebuie sa le afle si asta vom explora. Cum sa ii vorbesti despre sex?

Fii calma si relaxata

Este important ca atunci cand copilul pune intrebari legate de sex, sa nu te perceapa rusinata sau ca creada ca pune intrebari tabu. Daca ti-e teama de acest moment, incearca sa ai raspunsurile pregatite si exerseaza cu partenerul tau. Profita de situatiile cand intrebarile survin in momente cand atat tu, cat si copilul tau sunteti relaxati – cand se joaca, cand isi ia gustarea sau cand il bagi in pat.

Vorbeste in termeni simpli

La varsta aceasta, cele mai bune raspunsuri sunt cele scurte si simple. Daca intreaba cum a venit pe lume raspunde-i asa „Ai fost concept in burtica mea. Aici ai crescut pana a venit momentul sa te nasti”. Incearca sa folosesti denumirile diferitelor parti ale corpului asa cum sunt cunoscute ele din punct de vedere biologic. Nu folosi porecle ca sa denumesti aparatul reproducator feminin si masculin.

Stimuleaza-i interesul

Desi discutia despre sex poate parea jenanta, este recomandat sa il incurajezi sa puna intrebari. Indiferent de curiozitatea lui provoaca-l „de unde ti-a venit ideea asta/de unde ai auzit de acest lucru?”. Nu il bloca cu o atitudine de genul vorbim altadata,  pentru ca va intelege ca este gresit sa intrebe despre sex. In schimb, complimenteaza-l si spune-i ca este o intrebare foarte buna. La finalul discutiei incurajeaza-l sa te mai intrebe legat de subiect, cand simte ca vrea sa afle lucruri noi.

Foloseste-te de oportunitati

Nu trebuie sa astepti pana ce copilul tau va pune intrebari, poti lua tu initiativa in acest sens. Foloseste-te de oportunitatile care se ivesc in mod natural. De exemplu, puteti discuta despre partile corpului in timpul baitei de seara.

Ce ii raspunzi la intrebari?

„Cum am aparut pe lume?”

Raspunsul standard este „Ai fost conceput in burtica mamei, unde ai crescut pana ce ai fost pregatit sa te nasti”. Unii copii vor vrea detalii de genul „O samanta de la tati si una de la mami s-au amestecat si au facut un bebelus – pe tine. Apoi ai crescut intr-un sac special numit pantece, care era in burtica mea.”

„Ce este sexul?”

Majoritatea prescolarilor vor pune aceasta intrebare doar daca au vazut sau au auzit ceva. Raspunde-i asa: „sexul este un fel de imbratisare pe care mamicile si taticii o fac pentru a-si arata iubirea. Cateodata, un barbat si o femeie care fac sex pot face si un bebelus”. Intrebarea fireasca din partea lui ar fi – „Eu pot sa fac sex? Tu faci sex? Sexul e ce faci in pat?”

„Imi poti arata cum se fac copiii?”

Fii blanda, dar directa. „Nu. Mamicile si taticii fac copii atunci cand petrec timp impreuna de unii singuri.”

„Eu pot sa fac copii?”

„Nu, copii pot face numai adultii. Corpul tau nu este pregatit, dar o sa fie cand o  sa cresti”.

 

My title page contents