Exerciții pentru creșterea stimei de sine la copii. 5 activități simple care vor face diferența

exerciții pentru creșterea stimei de sine la copii

Stima de sine la copii începe să se dezvolte foarte devreme, iar părinții joacă un rol esențial. Modul în care îi vorbești copilului și chiar propriul tău comportament au un impact uriaș asupra felului în care acesta va interacționa cu lumea și cu cei din jurul său. Un motiv suficient de important pentru a apela la exerciții pentru creșterea stimei de sine la copii.

 

Ca părinte, ai șansa de a contribui pozitiv la dezvoltarea stimei de sine a copilului tău. Cum? Încurajează-l să încerce lucruri noi, să accepte provocările și să privească greșelile ca pe o oportunitate de a învăța.

Rolul tău este unul de ghid – asta înseamnă că dacă obsevi că micuțul tău are o problemă nu ar trebui să îi oferi imediat soluția, ci să îi pui întrebări și să îl încurajezi să încerce diferite căi.

Ești pregătită să îți ajuți copilul să își dezvolte încrederea în forțele proprii?

Exerciții pentru creșterea stimei de sine la copii – 5 activități pe care le poți face acasă

Laudele și încurajările sunt importante, dar psihologii atrag atenția că acestea nu sunt benefice în ceea ce privește motivația internă a copilului.

Ce poți face? Combină –le cu activități, exerciții și jocuri pentru a-i crește stima de sine.

Încearcă unul dintre aceste exerciții pentru creșterea stimei de sine la copii.

Exercițiul 1: Activitate focusată pe identitatea copilului

Copilul tău este mândru de rezultatele pe care le obține? Își acceptă defectele și greșelile? Vei afla răspunsurile cu ajutorul acestei activități.

Lucruri de care ai nevoie: o foaie de hârtie sau de carton, cuvinte și poze decupate din reviste, lipici, creioane culorate

Ce trebuie să faci:

 1. Spune-i micuțului tău să scrie pe o foaie cuvintele care o definesc. Acestea pot fi negative sau pozitive.
 2. Roagă-l pe cel mic să se concentreze doar asupra lucrurilor bune pe care cei din jur le spun despre el și să refacă lista de cuvinte.
 3. Lipește o fotografie a copilului în centrul foiii de hârtie
 4. Acum, spune-i să umfle spațiul gol din jurul pozei cu trăsături pozitive și calitățile care o definesc. Poate lipi și termeni pozitivi decupați din reviste!
 5. Pune-ți desenul în camera copilul. Acest exercițiu contribuie la creșterea stimei de sine!

Exercițiul 2: O listă cu lucruri de care este mândru

Un alt exercițiu pentru creșterea stimei la copii vizează listarea lucrurilor de care este mândru.

Lucruri de care ai nevoie: o foie de hârtie sau un carnet și un pix sau creion

Ce trebuie să faci:

 1. Dăruiește –i copilului tău un carnet special pentru a crea o listă a lucrurilor de care este mândru. Poți face acest exercițiu și cu o simplă foaie de hârtie
 2. Roagă-l să scrie lucrurile de care este mândru sau momentele în care s-a simțit mândru de contribuția pe care a adus-o
 3. Puteți face acest lucrur zilnic pentru înainte de culcare. Astfel, copilul va deveni mai conștient de potențialul pe care îl are și va avea mai multă încredere în forțele proprii.

Exercițiul 3: Focus pe experiențe pozitive

Această activitate poate fi una de de grup la care poate participa întreaga familie, dar și alți prieteni ai copilului tău.

Lucruri de care ai nevoie: un bol sau o cutie, cartonașe și un pix

Ce trebuie să faci:

 1. Adună copii sau membrii familie într-un cerc și împarte fiecăruia un cartonaș
 2. Roagă-I să își scrie numele în partea de sus și să le pună în bol sau cutie. Amestecă toate cartonașsle.
 3. Treci bolul sau cutie pe la fiecar copil sau participant la activitate și spune-le să aleagă câte un cartonaș. Fiecare trebuie să scrie un lucru pozitiv sau o calitate despre persoana respectivă. Apoi, cartonașul trece la următoarea persoană până când toată lumea a scris o calitate despre fiecare dintre participant.
 4. Adună toate cartonașele și pune-le înapoi în bol.
 5. La final, oferă fiecărui copil cartonașul cu numele lui. Roagă-l să citească toate aspectele pozitive și calitățile pe care le-au scris cei din jur.

Exercițiul 4: Învață-l să-și înfrunte temerile

Teama este un factor foarte puternic care îți poate împiedica micuțul să facă lucrurile pe care și-ar dori să le facă. Acest execițiu poate fi de ajutor în creșterea stimei de sine.

Lucruri de care ai nevoi: Hârtie și un  pix

Ce trebuie să faci:

 1. Roagă-l pe cel mic să facă o listă cu toate lucrurile pe care se teme să le facă. De exemplu, îi poate fi frică să meargă la ore de înot din cauza greutății. Sau, i-ar putea fi teamă să prezinte în fața clasei o temă.

Propozițiile ar trebuie să urmeze această structură:

Îmi este teamă să mă înscriu în echipa de înot pentru că..

Îmi este teamă să vorbesc în fața clasei pentru că…

 1. Al doilea pas ar fi să își imagineze că fac toate acele lucruri și activități de care le este teamă.
 2. Încearcă să îl înveți să dezvolte o mentalitate de tipul “și ce dacă”. De fiecare data când copilul tău scrie un lucru de care îi este teamă, încurajeaz-o să scrie ce s-ar putea întâmpla dacă ar încerca să facă acel lucru. Apoi, lângă o descriere negativă recomandă-i să scrie “și de dacă”. Acest exercițiu îl va ajuta să învețe să își înfrunte temerile mai ușor.

Exercițiul 5: Activități ce implică responsabilitate

Stima de sine a unui copil poate cunoaște un salt important atunci când acesta conștientizează că părinții au încredere în el.

Tocmai de asta este important să îi aloci activități cu un anumit grad de responsabilitatea. Astfel, acesta se va simți mai independent

Ce poți face:

 1. Fă o listă cu activitățile și lucrurile pe care copilul tău le poate face pentru mediul înconjurător sau pentru animalul de casă. De exemplu, plimbatul câinelui, udatul florilor sau măturat.
 2. De fiecare dată când copilul tău îndeplinește cu succes o anumită sarcină laudă-l. Dacă face o greșeală, ajută-l să o îndrepte și nu îl critica. O astfel de atitudine va fi de ajutpr pentru creșterea stimei de sine!
My title page contents